Podium
NTR

Apple neemt klassiek platenlabel BIS over

foto: Wikimedia commons CC0
  1. Klassiekchevron right
  2. Apple neemt klassiek platenlabel BIS over

Het Zweedse label BIS wordt onderdeel van technologiebedrijf Apple. De oprichter van BIS maakte dat begin september bekend. De stap past in een trend: grote muziekbedrijven die kleinere inlijven.

BIS bestaat dit jaar 50 jaar en heeft een catalogus met veel grote namen. Daaronder pianist Ronald Brautigam, het Bach Collegium Japan en het Zweeds Radiokoor. Ook zet het bedrijf in op jong talent en levende componisten. Apple zal blij zijn met de grote collectie van BIS, die bekend staat om zijn hoge kwaliteit. De catalogus zal worden toegevoegd aan de klassieke streaming-app van Apple. Het technologiebedrijf lijkt een grote toekomst te zien voor het streamen van klassieke muziek en speelt daar met deze aankoop op in.

De overname past trouwens in een trend: grote labels die kleine, onafhankelijke labels overnemen. Universal Music nam eerder dit jaar een ander bekend, klassiek label over: Hyperion Records. Eind vorig jaar nam Universal een stevig aandeel in muziekbedrijf PIAS, dat op zijn beurt onafhankelijke labels als het klassieke Harmonia Mundi had ingelijfd.

BIS zegt blij te zijn onder de Apple-paraplu te komen, omdat Apple volgens het label staat voor goede geluidskwaliteit en mogelijkheden in audio. Alle werknemers van BIS blijven in dienst.

Ster advertentie
Ster advertentie