Podium
NTR

Standplaats Militaire Kapel Johan Willem Friso onzeker

foto: Valerie Kuypers / ANPfoto: Valerie Kuypers / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Standplaats Militaire Kapel Johan Willem Friso onzeker

Met de mogelijke sluiting van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen is ook de standplaats van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso onzeker geworden. De militaire kapel is een onderdeel van de kazerne.

De regering spreekt al langer over het sluiten van de Johan Willem Friso Kazerne. In februari is al aangegeven dat het sluiten van het complex in Assen een serieuze optie is. Ook in mei zag het kabinet nog niet van de plannen af. Aanstaande donderdag is er een commissiedebat in de Tweede Kamer, waarin over de toekomst van het vastgoed van defensie wordt gesproken, en dus ook over het al dan niet sluiten van de Johan Willem Friso Kazerne.

Sleutelpositie in de blaascultuur

De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (onder meer bekend van de Nationale herdenking op de Dam op 4 mei) heeft een sleutelpositie in de blaascultuur in Noord Nederland en is daarom onmisbaar. Verschillende leden van de kapel zijn als dirigent verbonden aan de amateurverenigingen in de regio. Ook zijn veel van de leden ook werkzaam in het muziekonderwijs. Als de kapel verdwijnt, betekent dat een verschraling van het aanbod. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van beroepsmusici en dirigenten. De kapel levert stageplaatsen aan studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als teken van verzet spelen musici van verschillende amateurverenigingen uit het Noorden van het land op maandag 27 juni Soldaat van Oranje in De Nieuwe Kolk in Assen.

Ster advertentie
Ster advertentie