Podium

Van Engelshoven komt met Taskforce voor culturele sector

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Van Engelshoven komt met Taskforce voor culturele sector

De culturele sector is zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Tienduizenden musici, acteurs, dansers, regisseurs en programmeurs hebben per direct geen werk meer. De Ochtend van Vier sprak vanmorgen met de Minister van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.

Bekijk & beluister het fragment hier

Volgens de ministers schatting heeft de culturele sector een omzetschade van 60 tot 100 miljoen euro per week. Daar kondigde Van Engelshoven een aantal maatregelen voor aan.

Zo moet een speciale Taskforce in kaart brengen waar de nood het meest acuut is. 60% van de betrokken kunstenaars is zzp’er en die hebben daar niet voor gekozen, benadrukte de minister. Het kabinet komt met een breed pakket aan maatregelen voor die zzp’ers - bijvoorbeeld door bijstandsverlening en later belasting betalen zonder dat je een boete krijgt. Daarnaast laat de minister alle subsidies aan grote culturele instellingen doorlopen, ook al zijn hun voorstellingen niet doorgegaan, en hebben ze dus niet de afgesproken prestaties geleverd.

De minister sprak verder haar waardering uit voor de sector.

‘Ik heb gisteren de culturele sector bedankt dat zij zonder morren meteen dicht zijn gegaan. Maar het komt wel heel hard aan.’

Tenslotte noemde ze deze tijd een ‘blessing in disguise’. ‘Het laat de samenleving beseffen hoe belangrijk cultuur is, en hoezeer we het missen als die er niet is.’

Ster advertentie
Ster advertentie