Podium

Kunstenaar Elisabeth Müller schenkt kunstwerk aan het Bach Archiv Leipzig

NTR
foto: Andreas Praefcke, Wikimediafoto: Andreas Praefcke, Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Kunstenaar Elisabeth Müller schenkt kunstwerk aan het Bach Archiv Leipzig

De Nederlandse kunstenaar Elisabeth Müller haar kunstwerk De Goldbergvariaties op canvas aan het Bach Archiv Leipzig geschonken.

Elisabeth Müller ontdekte tijdens het instuderen van de Goldbergvariaties van Bach, dat haar foto’s, objecten en tekeningen een gelijksoortige basis delen met dit stuk. Bach keert in zijn composities muzikale thema’s om, hij spiegelt ze en hij splitst ze om fragmenten ervan te verwerken… Dat deed Müller denken aan haar eigen kunstwerk, dat precies die technieken als uitgangspunt heeft.

foto: elisabethmuller.nl

Het schilderij dat Elisabeth Müller aan het Bach Archiv Leipzig heeft geschonken is een alles-in-één-tafereel, samengesteld uit dertig kleine doeken – net zoveel als het aantal variaties in de Goldbergvariaties van Bach. Daarom heet het doek ook: De Goldbergvariaties op canvas. Zelf zegt ze erover: “Het grote verschil tussen muziek, geluid, en beeld is, dat een reeks van 32 muziekstukken alleen ná elkaar te beluisteren valt, terwijl mijn serie van 30 schilderijen in één oogopslag, op één moment, te zien is.”

Het Bach Archiv Leipzig is heel blij met het kunstwerk. Bekijk hier haar werk.

Ster advertentie
Ster advertentie