Podium
NTR

Vierjarige rijkssubsidie? Dan medewerkers eerlijk betalen

foto: Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Vierjarige rijkssubsidie? Dan medewerkers eerlijk betalen

Cultuurinstellingen die vanaf 2025 vierjarige rijkssubsidie krijgen moeten hun medewerkers eerlijk betalen. Dat zegt staatssecretaris van cultuur Gunay Uslu in een brief aan de Tweede Kamer.

Uslu noemt de arbeidspositie van werkenden in de sector "zorgwekkend". Ongeveer 60 procent van hen heeft geen vaste baan. Dat betekent vaak veel onzekerheid en lagere inkomens. Er zijn al langer plannen om dit te verbeteren, maar de staatssecretaris maakt er vanaf 2025 een verplichting van.

Die gaat gelden voor organisaties in de Basisinfrastructuur. Daarin zitten de instellingen die vier jaar lang gegarandeerde steun krijgen van het rijk. In de muzieksector gaat het bijvoorbeeld om symfonieorkesten en operahuizen.

Vanaf 2025 is eerlijke betaling dus een voorwaarde voor die subsidie. De staatssecretaris stelt wel extra geld beschikbaar om de veranderingen mogelijk te maken. De komende jaren is dat jaarlijks 19,1 miljoen euro, voor de hele culturele en creatieve sector. Vanaf 2025 is dat 34,1 miljoen, zo meldt de brief. Hoe dat geld verdeeld moet worden, wordt nog onderzocht.

Ster advertentie
Ster advertentie