Podium

Dirigent Mikko Franck doneert aan Fins Jeugdorkest

NTR
foto: Franz Johann Morgenbesser / Wikimedia Commonsfoto: Franz Johann Morgenbesser / Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Mikko Franck doneert aan Fins Jeugdorkest

Het Finse Jeugdorkest “Vivo” verkeert in financiële moeilijkheden. Lange tijd kreeg het orkest steun van het ministerie van Onderwijs en cultuur, maar door een wijziging in de jeugdwet, kwam daar een einde aan.

Tot 2021 is gebruikgemaakt van een overbruggingsfinanciering van een fonds, maar een structurele oplossing was er niet. Toen dirigent Mikko Franck hoorde van de zorgwekkende financiële vooruitzichten, bedacht hij een oplossing. Hij doneerde 75.000 euro aan het orkest, waardoor het orkest dit jaar alle geplande activiteiten kan laten doorgaan. Mikko Franck is altijd nauw betrokken geweest bij het orkest. In zijn jeugd was hij één van de musici en later was hij ook artistiek leider van het orkest.

Dat Franck 75.000 euro doneert aan het orkest, benadrukt maar weer hoe belangrijk hij muziekonderwijs vindt. Hij zegt: “De zorgen zijn nog niet voorbij. We moeten hopen het voortbestaan van het orkest op staatsniveau veilig gesteld kan worden.”

Vivo is een groot symfonie orkest voor jongeren met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar.

In Nederland is in de maanden december, januari en februari altijd veel aandacht voor de jonge musicus:

  • Eind december – begin januari trad het Jeugdorkest Nederland, (leeftijd: 14-21 jaar) in heel Nederland op.
  • In januari was de tournee van het Nationaal Jeugdorkest (leeftijd: 18-26 jaar, conservatorium) Podium sprak 11 januari met cellist Jasper den Hond.
  • Volgende maand is het Nederlands Studenten Orkest – bestaande uit studenten van allerlei disciplines (geneeskunde tot bouwkunde en Klassieke talen tot civiele techniek) – in heel het land te horen.
Ster advertentie
Ster advertentie