Podium
NTR

Sopraan Renata Scotto (89) overleden

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Renata Scotto (89) overleden

De Italiaanse operazangeres Renata Scotto is op 16 augustus 2023 overleden. Ze was een van de grote zangeressen van haar generatie: een meesteres van stijlgevoel en inzicht in muziek en tekst. Scotto werd 89 jaar.

Als ze zeggen ‘Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer’, dan geldt dat zeker voor Renata Scotto. Op 19-jarige leeftijd stond ze al voor het publiek van het Teatro Nuovo in Milaan, als Violetta in La traviata. Ze werd meteen daarna geëngageerd door La Scala en in 1957 – ze was toen 23 – viel ze in voor Maria Callas tijdens het Edinburgh Festival en brak internationaal door. Ze zong de beroemde en ook de in vergetelheid geraakte belcanto-opera’s en Frans repertoire, maar was tevens een sensatie als Puccini’s Madama Butterfly. In latere jaren verlegde ze haar terrein naar Verdi, Puccini en andere opera’s uit het verismo-tijdperk van de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Renata Scotto zingt Un bel di uit Madama Butterfly

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister het Nederlandse debuut van Renata Scotto 1963

Concert - Nederlands debuut van de legendarische Renata Scotto

Concert - Nederlands debuut van de legendarische Renata Scotto

Stijlgevoel

Renata Scotto maakte een groot aantal opnamen van complete opera’s. Daaruit blijkt ook haar uitstekende stijlgevoel - Bellini is geen Verdi en Verdi is geen Puccini – en haar gevoel voor de tekst, of liever gezegd de tekst in combinatie met de muziek: ze kon dingen naar boven halen die een essentieel licht schenen op het karakter dat ze vertolkte. Als de doodzieke Mimi de vrienden van haar geliefde Rodolfo begroet in de laatste akte van Puccini’s La bohème, voelt de luisteraar hoezeer ze gesteld is op die mannen. Als Desdemona in de laatste akte voor de nacht afscheid neemt van haar vertrouwelinge Emilia in Verdi’s Otello, hoor je als nooit tevoren hoe zeker Desdemona weet dat ze de komende nacht niet gaat overleven. Ze kon met een enkele frase het hart van de luisteraar in een bad van tranen onderdompelen.

In haar optredens in de Met-opera’s die op televisie werden uitgezonden, zien we die levensechtheid terug: haar Giorgetta in Puccini’s Il tabarro is een Parijse volksvrouw van vlees en bloed. Ze converseert met de andere zangers op de bühne alsof ze in een toneelstuk staat.

Beluister Renata Scotto in de NTR ZaterdagMatinee

Concert - Renata Scotto zingt Chausson en Poulenc

Concert - Renata Scotto zingt Chausson en Poulenc

Regisseur

Na haar zangcarrière was Renata Scotto actief als regisseur en docent. Ook was ze nog met enige regelmaat te horen in de pauzeprogramma’s van uitzendingen uit de Metropolitan Opera: een vrolijke, intelligente, haarscherpe vrouw en nergens een verongelijkte oude diva.

Ster advertentie
Ster advertentie