Podium
NTR

Fragmenten Beethovens schedel terug naar Wenen voor onderzoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Fragmenten Beethovens schedel terug naar Wenen voor onderzoek

In Wenen zijn op 20 juli fragmenten van de schedel van Ludwig van Beethoven gepresenteerd. Een Amerikaanse zakenman, Paul Kaufmann, heeft ze geschonken aan de Medische Universiteit in Wenen, de stad waar Beethoven begraven ligt. "Dit is waar de botten thuishoren", aldus de zakenman.

Bewaard in familiekluis

De schedelfragmenten zijn 30 jaar geleden ontdekt door een Amerikaanse zakenman, Paul Kaufmann. Het doosje met daarin de schedelfragmenten lag in de familiekluis in Frankrijk. Op het doosje stond 'Beethoven' en zou in 1863 in het bezit van de familie zijn gekomen nadat ze waren bestudeerd. Het onderzoek zou Beethovens wens geweest zijn.

Paul Kaufmann presenteert de schedelfragmenten aan journalisten.

foto: ANP

Paul Kaufmann presenteert de schedelfragmenten aan journalisten.

Onderzoek

Nu heeft Kaufmann de schedelfragmenten gepresenteerd in Wenen en overgedragen aan de Medische Universiteit van de stad. Volgens de aanwezige lijkschouwer zijn de tien fragmenten, waaronder twee grote van het achterhoofd en het rechtervoorhoofd, waardevol materiaal voor verder onderzoek. Dan zal misschien ook duidelijk worden of ze daadwerkelijk van Beethoven zijn, want daar zijn de meningen nog over verdeeld.

Beethoven stierf in 1827 en woonde het grootste deel van zijn leven in Wenen.

Ster advertentie
Ster advertentie