Podium
NTR

Hongaars dirigent András Schiff weg in de pauze

  1. Klassiekchevron right
  2. Hongaars dirigent András Schiff weg in de pauze

De Hongaarse dirigent en pianist András Schiff heeft onlangs na een conflict alleen het eerste deel van een concert met het Orchestre Symphonique de Montréal gedirigeerd. Na de pauze werd hij vervangen door een assistent-dirigent met in de plaats van de geplande Danssuite van Bartok muziek van Brahms op de lessenaars.

Tijdens de repetities was er al grote onenigheid ontstaan tussen dirigent en orkest. Schiff vond dat het orkest de Danssuite onvoldoende in z’n vingers had. In een interview zou hij later vertellen: “De Suite is een moeilijk stuk, dus begonnen we met een strak schema. Maar niets ging goed. Het orkest had moeite met het ritme, vooral de blazers, ze waren aldoor te laat. En de strijkers waren te zacht, te onzeker. Ik begon opnieuw, drie, vier, vijf, zes keer. Niets verbeterde. En toen na een uur stond een musicus op. Ik vroeg wat het probleem was: Jij bent het probleem, kreeg ik als antwoord.”

Bij aanvang van de generale repetitie ging het helemaal mis. De ene helft van het orkest speelde Beethoven en de andere helft Haydn. Sabotage volgens András Schiff.

Het orkest werpt de beschuldigingen van Schiff verre van zich. Volgens de directie is de beslissing om Schiff alleen het eerste deel van het concert te laten dirigeren ‘in onderling overleg is genomen’. Men verwijt hem een ‘onnodig agressieve houding en minachtend en respectloos gedrag tegenover de musici’.

Ster advertentie
Ster advertentie