Podium
NTR

Cellist Alexander Warenberg wint de Grachtenfestivalprijs 2021

foto: Lisanne Marlou de Kok
  1. Klassiekchevron right
  2. Cellist Alexander Warenberg wint de Grachtenfestivalprijs 2021

Cellist Alexander Warenberg is de winnaar van de Grachtenfestivalprijs 2021. Dat is vrijdagavond 20 augustus bekend gemaakt tijdens de Avond van de Grachtenfestivalprijs.

Tijdens een feestelijk concert vanuit de sfeervolle Wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky speelden alle drie de genomineerden nog eenmaal voor het publiek, waarna de jury het oordeel bekendmaakte. Naast Warenberg waren klarinettist Jelmer de Moed en pianiste Yang Yang Cai genomineerd voor de prijs.

De Grachtenfestivalprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een talentvolle musicus. De jury volgt de drie genomineerden door in de aanloop naar het Grachtenfestival concerten te bezoeken. Dit jaar bekeek de jury vanwege de coronamaatregelen ook livestreams van de drie genomineerde musici.

Alexander Warenberg

Warenberg komt uit een muzikale familie. Al op 5-jarige leeftijd speelt hij cello en de eerste lessen kreeg hij van zijn oom. Vanaf zijn 8e kreeg hij les aan het Conservatorium van Amsterdam en in 2016 vervolgde hij zijn studie aan de Barenboim-Said Akademie in Berlijn. Sinds 2019 studeert hij aan de Kronberg Academy. De jury complimenteerde hem met zijn veelzijdigheid. "Hij versmelt met zijn instrument. We kijken er naar uit om hem beter te leren kennen tijdens zijn residency volgend jaar", aldus juryvoorzitter Frederike Berntsen.

Als winnaar treedt Warenberg in de voetsporen van musici als Shin Sihan (2020), Ella van Poucke (2017), Remy van Kesteren (2013) en Lisa Jacobs (2008). Warenberg krijgt carte blanche om als artist in residence diverse programma’s te spelen tijdens het Grachtenfestival van 2022.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 20 augustus 2021

Omroep

NTR

Componisten

Franz Schubert, Maurice Ravel, Isaac Albéniz, Sergej Rachmaninov, Zoltán Kodály, Jérôme Ducros, Amarante Nat, Max Buch

Uitvoerenden

Alexander Warenberg (cello), Nikola Meeuwsen (piano), Yang Yang Cai (piano), Judith Weusten (sopraan), Jelmer de Moed (klarinet), Ramon van Engelenhoven (piano)

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek, Romantisch

Locatie

Grand Hotel Krasnapolsy, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie