Podium

Bolero van Ravel onder de rechter

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Bolero van Ravel onder de rechter

Elke 10 minuten begint ergens ter wereld wel een uitvoering van de Bolero van Maurice Ravel. Hetzij live gespeeld of via andere kanalen. Het is daarmee dé kaskraker van de klassieke muziek. Volgens schattingen heeft de Bolero al meer dan 50 miljoen Euro aan royalty’s opgeleverd. Maar vanaf 2016 verliepen de rechten en kon het werk voortaan zonder afdracht van rechten worden uitgevoerd.

De erven van de kostuumontwerper tekenen daartegen nu bezwaar aan en vinden dat de Bolero weer uit het Publieke Domein moet worden gehaald. Hun aanspraak zou succesvol kunnen zijn, want de Bolero was een ballet en maakt om die reden deel uit van het zogenaamde Groot Recht. Daarbinnen hebben alle artistiek betrokken dezelfde rechten, en die verlopen pas 70 jaar na het overlijden. Omdat decorontwerper Alexander Benois pas in 1960 overleed, betekent het dat tot aan 2030 weer royalty’s zouden moeten worden betaald.

Overigens is nog steeds onduidelijk wie de rechten in naam van Ravel uitoefent. De componist was niet getrouwd en had ook geen kinderen en hij heeft over de rechtenoverdracht niets vastgelegd.

Ster advertentie
Ster advertentie