Podium
NTR

Female Friday week 6: Verrassende componist van deze tijd: Errollyn Wallen

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Female Friday week 6: Verrassende componist van deze tijd: Errollyn Wallen

Deze week was het voor de zesde keer Female Friday. Elke vrijdag staat er in Podium (NTR) een andere vrouwelijke componist centraal. Presentator Hans Smit ging deze keer samen met redacteur Rachel Pouwer op zoek naar een onterecht vergeten componist. Tot de Klassieke Top 400 begint in september lichten we er wekelijks één uit. Op vrijdag 23 juni luisterden we naar de verrassende muziek van Errollyn Wallen.

Muziek als veilige plek

“Zonder het te weten, was muziek eigenlijk de kern van mijn wezen. Muziek is de veiligste plek voor mij, het is mijn thuis en ik kan overal ter wereld zijn.” Aan het woord is componist Errollyn Wallen. Ze werd in 1958 geboren in Belize in Midden-Amerika, een land tussen Guatemala en Mexico. Op jonge leeftijd verhuisde Wallen zonder haar ouders naar Londen. Ze groeide met haar broers en zussen op bij haar oom en tante. Volgens de componist is haar jeugd allesbepalend voor haar ontwikkeling geweest. "Ik denk dat het onze jeugd en onze achtergrond is die de echte schatkamer is om emoties aan te boren, menselijke situaties uit de eerste hand te kennen."

Podcast 'Nooit van gehoord?!' over Errollyn Wallen:

#1 - Errollyn Wallen - Nooit van gehoord?!

Eerste zwarte vrouwelijke componist

Haar muzikaliteit kwam al snel naar voren. Wallen kreeg haar eerste pianolessen van haar oom. Nadat ze aan dansopleidingen was begonnen, koos ze alsnog voor de muziek. Ze voltooide haar compositie-studie uiteindelijk aan het prestigieuze King's College in Cambridge. Haar eerste werk, Concert voor percussie en orkest, werd uitgevoerd tijdens de BBC Proms. Ongelooflijk maar waar: ze was daarmee de eerste zwarte vrouwelijke componist van wie werk klonk tijdens die concertreeks.

Jazzy atmosfeer

De werken van Wallen zijn heel verschillend. Er is niet echt een vaste stijl, al hebben veel van haar werken een jazzy atmosfeer. Die versterkt ze door met dansende ritmes te werken. Maar dat geldt zeker niet voor al haar stukken. Eigenlijk is er een ruim scala aan invloeden hoorbaar in haar werk, van klassieke avant-garde tot popliedjes.

Begrafenissen

Voor de liederencyclus met de bijzondere titel Are you worried about the rising cost of funerals? maakte Wallen gebruik van een folder van de gemeente. Daarin stond een oproep voor inwoners om na te denken over hun eigen dood. Wallen schreef zowel de tekst als de muziek. Het laat zien dat ze als componist ook inspiratie vindt in het dagelijks leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees meer over Errollyn Wallen

Componist - Errollyn Wallen

Componist - Errollyn Wallen

Ster advertentie
Ster advertentie