Podium
NTR

Kaukasisch Jeugdorkest verenigt musici in conflictregio

foto: Pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. Kaukasisch Jeugdorkest verenigt musici in conflictregio

Op 2 september begint weer het jaarlijkse festival in Tsinandali, een dorpje in Georgië. Met dit festival is iets bijzonders aan de hand. Het is namelijk een evenement met een boodschap, én de basis van een orkest met een boodschap: het Pan-Kaukasische Jeugdorkest.

Dat bestaat uit 80 musici uit Georgië, Azerbeidzjan, Oekraïne, Kazakhstan, Armenië, Turkije en Rusland.

De Kaukasus kent een lange geschiedenis van conflicten, onder meer de slepende ruzie tussen Azerbeidjan en Armenïe. Ook in het nabijgelegen Oekraïne is het natuurlijk oorlog.

Bij de eerste editie van het Tsinandali-muziekfestival in 2019 besloten de initiatiefnemers dat de vrede centraal moest staan. En dat er een orkest moest komen dat die vrede uitdraagt. Dat werd het jeugdorkest.

De festivalleider, dirigent Gianandrea Noseda, legt het als volgt uit: "Als we geen nieuwe relatie over de grenzen heen leggen met muziek, gaan we de kans verliezen om zaadjes te planten in de harten van deze jonge musici. Je moet bij de jongeren beginnen om problemen op te lossen door middel van verbindingen, in plaats van verdeeldheid."

Het orkest treedt tijdens het festival verschillende keren op, onder leiding van grote dirigenten als Vasily Petrenko en Charles Dutoit.

Meer informatie

Ster advertentie
Ster advertentie