Podium
NTR

Yehudi Menuhin School: klachten over misbruik leerlingen

foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Yehudi Menuhin School: klachten over misbruik leerlingen

De Yehudi Menuhin School in Engeland, opgericht door de beroemde violist Yehudi Menuhin, is negatief in het nieuws. 22 voormalige leerlingen hebben een klacht ingediend over seksueel, fysiek of emotioneel misbruik, tijdens hun verblijf op de school. Dat heeft de opleiding zelf bekendgemaakt, meldt de Britse omroep BBC.

Het gaat om de periode 1964 tot 2007. Details over het misbruik zijn niet bekend, maar sommige klagers zouden als gevolg ervan hun muzikale carrière hebben opgegeven. Ook zouden sommigen een zenuwinzinking hebben gehad. De school zegt zelf de politie te hebben ingeschakeld en zal meewerken aan een onderzoek.

Menuhin startte de school in 1963. Zijn doel was muzikaal begaafde kinderen van over de hele wereld een plek te geven om hun talenten op het hoogste niveau te ontwikkelen. Verschillende in Nederland actieve musici studeerden er: violist Simone Lamsma bijvoorbeeld, en Elisabeth Perry, voormalig concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd zelfs persoonlijk door Menuhin gevraagd.

Je komt er ook niet zomaar op. Er is een zware auditie en kosten voor muziekonderwijs, overnachtingen en maaltijden zijn tegenwoordig ruim 50.000 euro per jaar.

Yehudi Menuhin overleed in 1999.

Ster advertentie
Ster advertentie