Podium
NTR

Frans-Aert Burghgraef nieuwe chef-dirigent van Koninklijke Militaire Kapel

foto: fransmusic.nl
  1. Klassiekchevron right
  2. Frans-Aert Burghgraef nieuwe chef-dirigent van Koninklijke Militaire Kapel

De Nederlandse krijgsmacht heeft drie professionele militaire orkesten. Eén daarvan is de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'. Frans-Aert Burghgraef is benoemd tot de nieuwe chef-dirigent.

Bekende dirigent

Frans-Aert Burghgraef is een bekende van NPO Klassiek. Hij is vaak panellid bij Diskotabel en vier jaar geleden debuteerde hij als dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij heeft al op de bok gestaan bij vijf van de zeven grote klassieke orkesten in Nederland.

Aan de conservatoria van Groningen en Utrecht heeft Burghgraef euphonium en orkestdirectie gestudeerd. Hij speelde zelf jarenlang in de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Burghgraef is 41 jaar oud.

Militaire ceremonies en staatsaangelegenheden

Bij de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ gaat Burghgraef repertoire dirigeren uit de klassieke muziek, maar ook lichte muziek en filmmuziek. Regelmatig worden componisten om nieuwe werken gevraagd. Het orkest verzorgt uitvoeringen bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

De huidige chef-dirgent majoor Tijmen Botma gaat in 2024 met Functioneel Leeftijds Ontslag. Bij de krijgsmacht worden ambtenaren op bepaalde leeftijd ontslagen. Vanaf oktober 2023 zal Frans-Aert Burghgraef al aan de slag gaan bij het kapel.

foto: defensie.nl

Ster advertentie
Ster advertentie