Podium
NTR

Culturele organisaties luiden de noodklok

  1. Klassiekchevron right
  2. Culturele organisaties luiden de noodklok

Kunnen zomerfestivals nu wel of niet doorgaan? Daarover is nog veel onduidelijkheid. Om die onrust weg te nemen, vindt directeur Ruben Brouwer van MOJO concerts dat het kabinet definitief een streep moet zetten door het festivalseizoen. MOJO is organisator van concerten en festivals als Pinkpop en North Sea Jazz. Momenteel zijn evenementen tot 1 juni verboden, maar wat er daarna gebeurt is onbekend.

Volgens Brouwer van MOJO is de branche erbij gebaat dat hierover snel duidelijkheid komt. Veel festivals die na 1 juni plaatsvinden moeten nu noodgedwongen doorgaan met de voorbereidingen. Zolang er geen sprake is van overmacht kan een organisator ook geen beroep doen op zijn verzekering.

Een andere oproep aan het kabinet komt van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD). Uit hun eerste onderzoek blijkt dat sluiting van podia tot 1 juni al een schade heeft opgeleverd van 50 miljoen. “De coronacrisis gaat echter effect hebben tot minimaal december van dit jaar, waardoor de schade naar verwachting zeker nog zal verdubbelen tot verdrievoudigen.” De Vereniging stelt dat eerdere steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende zijn. Ze roepen het kabinet op om tot een akkoord te komen.

“Anders zijn de gevolgen niet te overzien.”

De Volkskrant noemt vandaag zelfs het astronomische bedrag van 969 miljoen euro dat de culturele wereld – muziekzalen, theaters en musea – aan omzet tot 1 juni verliest. Om het culturele landschap overeind te houden is een ‘overbruggingsfonds’ van honderden miljoenen nodig, volgens belangenorganisatie Kunsten'92.

Ster advertentie
Ster advertentie