Podium

John Williams ontvangt RPS Gold Medal

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. John Williams ontvangt RPS Gold Medal

Componist John Williams heeft de Gold Medal van de Royal Philharmonic Society – afgekort met RPS – ontvangen. De componist, die muziek schreef voor films als Star Wars, Harry Potter en Schindler's List, krijgt de prijs omdat hij miljoenen mensen heeft laten kennis maken met orkestmuziek.

De RPS Gold Medal is een hoge muzikale onderscheiding die sinds 1870 jaarlijks wordt uitgereikt als erkenning voor uitmuntend muzikaal vakmanschap. De bekendmaking vond dit jaar plaats via een livestream. John Williams reageerde via een videoverbinding op zijn onderscheiding:

“Dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen, gaat elke verwachting te boven.”

Onder meer regisseur Steven Spielberg heeft zijn felicitaties aan John Williams overgebracht. Hij richt zich in een video tot de componist en zegt dat de componist in het DNA van de muzikale cultuur van vandaag zit.

De RPS Gold medal is in 1870 in het leven geroepen, ter herinnering aan de honderdste geboortedag van Beethoven. Op de medaille staat Beethoven afgebeeld. Het is de hoogste onderscheiding van de Royal Philharmonic Society.

Eerdere winnaars zijn onder meer Johannes Brahms (1877), Eugène Ysaÿe (1901), Pablo Casals (1912), Ralph Vaughan Williams en Gustav Holst (1930), Sergei Rachmaninov (1932), Jean Sibelius (1935) en meer recent Simon Rattle (2000), Claudio Abbado (2003) en Sofia Goebaidoelina (2019).

Ster advertentie
Ster advertentie