Podium

'Opera Pietje' overleden op 86-jarige leeftijd

NTR
foto: Lex van Lieshout / ANPfoto: Lex van Lieshout / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Opera Pietje' overleden op 86-jarige leeftijd

Operaliefhebber en -kenner Piet Bos, beter bekend als 'Opera Pietje', is overleden. Piet Bos, geboren en getogen in de Jordaan, had één grote hobby: opera. Zijn vader draaide het vaak en als kind vond hij dat fantastisch.

'Met Opera Pietje geniet je!'

Hij zong op straat vaak opera-aria's, wat hem al snel de bijnaam 'Opera Pietje' opleverde. Die bijnaam is hij nooit meer kwijtgeraakt en bezorgde hem zelfs landelijke bekendheid. Vanaf 1984 had hij zijn eigen radioprogramma bij STAD Radio Amsterdam, dat later opging in Radio Noord-Holland. Elke eerste zondag van de maand maakte hij een programma over opera en klassieke muziek. In 2013 was zijn laatste uitzending te horen. Het credo van zijn luisteraars: "Met Opera Pietje geniet je!"

Zilveren Anjer

In 2007 ontving hij de Zilveren Anjer – een onderscheiding die wordt toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald inzetten voor cultuur of cultuurbehoud. Piet Bos ontving de prijs omdat hij zich zijn leven lang heeft ingezet als ambassadeur van opera en belcanto. Hij organiseerde ook kleinschalige optredens voor liefhebbers.

Piet Bos had grote dromen, zo vertelde hij in een interview met de VPRO. Hij wilde een eigen operahuis richten, waar iedereen heen kon gaan. Arm of rijk. Hij wilde dat de Volksopera noemen. Helaas is het er nooit van gekomen.

Piet Bos overleed op 26 februari 2023 op 86-jarige leeftijd.

🔉 Luister ook naar 'Opera Pietje over zijn grootste liefhebberij'

Ster advertentie
Ster advertentie