Podium
NTR

Protest op het Mediapark voor meer jazz en wereldmuziek

foto: Jens Thekkeveettil / Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Protest op het Mediapark voor meer jazz en wereldmuziek

Muzikanten en sympathisanten uit de jazz en wereldmuziek hebben geprotesteerd op het Mediapark. Met een onaangekondigde protestmars liepen ze naar het gebouw van de Nederlands Publieke Omroep waar ze een petitie aanboden aan Frederieke Leeflang, de voorzitter van de raad van bestuur van de NPO. De protestanten vinden dat de publieke omroep meer ruimte moet maken voor jazz en wereldmuziek.

Leeflang ontving de groep in de hal van het NPO-gebouw, waar ze luisterde naar de grieven. Ze liet weten dat de NPO met de omroepen in gesprek is over de invulling van jazz in het aanbod van de publieke omroep.

Protest in de studio van 3FM

De protestanten lieten ook van zich horen in de studio van 3FM waar ze dj Timur Perlin verrasten met hun protestlied. Daarna ging Perlin in gesprek met verschillende protestgangers, waaronder jazzfluitist Ronald Snijders, de winnaar van de Boy Edgar Prijs van 2022.

Structurele aandacht

De onvrede over het aanbod van jazz en wereldmuziek leeft al langer onder liefhebbers. Op initiatief van de Beroepsvereniging van Improviserende Musici komen ze nu in actie. Voorzitter Fleurine Verloop zei in de Volkskrant dat er bij de NPO op dit moment nergens structurele aandacht is voor jazz en wereldmuziek. “Jazz- en wereldmuziek muzikanten hebben bij de NPO geen enkel podium of programma om gehoord te worden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens een woordvoerder van de NPO is er op verschillende kanalen al ruimte voor jazz en wereldmuziek, bijvoorbeeld op NPO Soul & Jazz, in de vorm van podcasts en op het on demand platform NPO Luister. Het aanbod is daarnaast ook onderwerp van gesprek met de omroepen. “Zij mogen nu met voorstellen komen op het gebied van jazz en wereldmuziek.”

Protest bij de Tweede Kamer

Na het protest op het Mediapark vertrok de groep naar Den Haag. Daar protesteerden ze opnieuw met een protestmars onder aanvoering van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Ster advertentie
Ster advertentie