Podium
NTR

Geblinddoekt protest van dirigent Veronesi blijft niet zonder gevolgen

foto: Quotidiano Nazionalefoto: Quotidiano Nazionale
  1. Klassiekchevron right
  2. Geblinddoekt protest van dirigent Veronesi blijft niet zonder gevolgen

De dirigent Alberto Veronesi is door de organisatie van het Puccini-festival uit de productie van La Bohème gehaald. De Italiaanse dirigent kwam eerder in het nieuws omdat hij de première geblinddoekt stond te dirigeren, zodat hij niet hoefde te zien wat op het toneel gebeurde. Hij kon zich namelijk niet vinden zich in de enscenering van de opera.

La Bohème is een van de meest geliefde opera’s van Puccini. Het verhaal vindt plaats in Parijs rond 1830 en vertelt het liefdesverhaal van een arme dichter en zijn zieke buurmeisje. Voor de 69e editie van het Puccini-festival in Torre del Lago pasten de Franse regisseur Christophe Gayral en scenograaf Christophe Ouvrard de setting aan naar 1968, toen Parijs gebukt ging onder een opstand van studenten en communisten. Ook draagt een van de hoofdpersonages Mimì een minirok.

De actie van Veronesi viel niet in de smaak bij de toeschouwers, die hem uitmaakten voor clown en idioot.

Reacties op de enscenering

Niet alleen de dirigent had moeite met de enscenering. De Italiaanse ondersecretaris voor cultuur, Vittorio Sgarbi, raadde Veronesi af om het opera überhaupt te dirigeren, omdat de enscenering "de geest en visie van Puccini verraadt". De burgemeester van Viareggio, Giorgio Del Ghingaro, reageerde ironisch: "De maestro Veronesi wilde demonstreren dat hij de partituur uit zijn hoofd kent."

De organisatie van het festival vond de actie respectloos tegenover koor, orkest en zangers.

Ster advertentie
Ster advertentie