Podium Witteman

Podium Witteman 6 september

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 6 september

Vanaf aanstaande zondag 6 september kun je weer live kijken naar een nieuw seizoen Podium Witteman!

Paul Witteman ontvangt pianist Ralph van Raat, pianist Julian Schneemann en de muzikale zusjes Jawa & Shaza Manla en hun vader, mezzosopraan Polly Leech, en Amsterdam Sinfonietta.

De strijkers van Amsterdam Sinfonietta verzorgen een spectaculaire opening van het nieuwe seizoen Podium Witteman met muziek van Benjamin Britten. Later in de uitzending speelt het strijkorkest Crisantemi van operacomponist Giacomo Puccini – een werk dat Puccini schreef na de plotselinge dood van een vriend.

Pianist Ralph van Raat heeft ondanks de coronatijd gelukkig zijn handen vol aan nieuwe muziek die speciaal voor hem is gecomponeerd. Op 11 september speelt hij de première van een nieuw pianoconcert van Joep Franssens, met PHION o.l.v. Otto Tausk. En in de stilte van april componeerde Joey Roukens voor hem Roaming Empty Streets. Het concert in het Muziekgebouw aan 't IJ waarbij dat stuk in première ging, onder de titel Music for Empty Spaces, is hier terug te zien.

Pauls Jonge Held is de 17-jarige Belgische fagottist Simon Dallmeier. Hij staat op 12 september als solist op het podium tijdens festival Klassiek op 't Amstelveld en als voorproefje speelt hij bij Podium Witteman een fagotconcert van Vivaldi. Hij wordt daarin begeleid door leden van het Young Talent Orchestra onder leiding van altviolist Mikhail Zemtsov. Alle concerten van Klassiek op 't Amsterlveld op 11, 12 en 13 september zijn hier te volgen via een livestream.

Toen pianist Julian Schneemann voor zijn band Caravan de Syrische oedspeler Jawa Manla wilde uitnodigen ging hij bij haar familie op bezoek. Daar werd hij onthaald op thee met koekjes, én muziek! Naast Jawa speelde zusje Shaza de qanoun (Midden-Oosters snaarinstrument), en haar vader zong. In Podium Witteman roepen zij de muzikale sfeer op van de Syrische gastvrijheid.

De Nationale Opera opent het nieuwe seizoen met de alternatieve productie Faust. Dit vormt een mooie aanleiding voor Floris Kortie om zich te verdiepen in de rijke geschiedenis van het Faust-thema in de klassieke muziek. Mezzosopraan Polly Leech zingt een aria uit de DNO-productie, van Lily Boulanger.
De voorstellingen van FAUST [working title] van De Nationale Opera zijn uitverkocht, maar op zondag 4 oktober om 19.00 biedt De Nationale Opera een gratis online streaming van de voorstelling aan. Je kunt de stream hier bekijken.

In Podium Witteman Extra de documentaire Het Geheim van Amsterdam Sinfonietta uit 2013. Vroeger speelde het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta met een dirigent. Nu doen ze dat niet meer. Is dat wellicht het geheim van hun succes? Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 6 september 2020, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Ster advertentie
Ster advertentie