Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 21 november

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 21 november

Paul Witteman ontvangt bariton Thomas Oliemans en Amsterdam Sinfonietta, trompettist Arne Bijnens & pianist Bert Koch, pianokwartet Corneille marimbist Wendy Palomeque en Fuse!

Let op! Onze uitzending begint voor één keer om kwart voor zes, dit vanwege een aangepaste programmering voor het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Bariton Thomas Oliemans heeft zijn hele leven al een liefde voor het Franse chanson. Twee jaar geleden zong hij in ons programma als uitsmijter een chanson van Charles Trenet samen met de strijkers van Amsterdam Sinfonietta. De vonk sloeg meteen over en om een lang verhaal kort te maken: nu is er een heel album met Franse chansons van de operazanger en het Amsterdamse strijkorkest. Natuurlijk krijgt Podium Witteman de televisieprimeur!

Pauls Jonge Held is deze week de Vlaamse trompettist Arne Bijnens. Arne is 16 jaar, won vorig jaar de Publieksprijs in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours en geeft al veel soloconcerten. Ook speelt hij in zes verschillende orkesten, van klassiek tot brass band. In de uitzending speelt hij samen met pianist Bert Koch het virtuoze ‘Moto Perpetuo’ van de Engelse componist Philip Allen Sparke.

In Club Sheherazade neemt Fuse de Mexicaanse marimbaspeler Wendy Palomeque mee. Het bespelen van het in het zuiden van Mexico immens populaire instrument is haar met de paplepel ingegoten; Wendy Palomeque is de vierde generatie in een geslacht marimbaspelers. Samen met Fuse speelt ze de Mexicaanse traditional ‘La Llorona’. Mara Tieles (altviool) valt deze uitzending in voor Adriaan Breunis.

Pianokwartet Corneille
is te gast en speelt het prachtige Scherzo uit het derde Pianokwartet van Johannes Brahms.

Floris Kortie heeft een uitdaging gezocht en gevonden in een bijzondere percussiepartij: de ritmische solo van ‘The Typewriter’ van Leroy Anderson – een legendarisch stuk dat de Amerikaan schreef in 1950 voor typemachine en orkest. Om zich voor te bereiden op de hondsmoeilijke partij krijgt Floris les van slagwerker Laura Trompetter. In Podium Witteman gaat hij een spetterende uitvoering leveren met Fuse!

“Wat is de meest erotische klassieke muziek?” In de Podium Witteman Podcast legt Floris Kortie deze opwindende kwestie voor aan Mike Boddé en presentator/ podcastmaker Micha Windgassen. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar een portret van Amsterdam Sinfonietta door Claire Pijman. Aansluitend volgt een registratie van Sinfonietta’s uitvoering van de Kamersymfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Ster advertentie
Ster advertentie