Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 7 mei

foto: Marlou van Bredevoortfoto: Paulien Cornelisse
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 7 mei

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen schrijver Fernand Rochette, schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse, kunstfluiter Geert Chatrou, pianist Yuewen Yin, Calefax Reed Quintet, en Fuse XL.

Door de eeuwen heen hebben componisten zich laten inspireren door het gezang van vogels. Wel ja, er zijn zelfs mensen die geloven dat vogelzang aan de basis ligt van alle muziek. Waar of niet, het is een goede reden om de op één na laatste uitzending van het eerste seizoen van Podium Klassiek helemaal te wijden aan vogels!

Componisten hebben vogels vaak proberen te imiteren en zich gelaafd aan hun uitbundige improvisaties, maar wat wij als muziek begrijpen betekent voor vogels vaak iets heel anders. Vogelliefhebber Fernand Rochette, schrijver van het boek De vogel en de componist, vertelt over de communicatie van vogels en de obsessie van musici met hun gezang.

Schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse staat samen met Calefax Reed Quintet in de theaters. Zij heeft een originele kijk op vogelzang in relatie tot onze taal. De vijf rietblazers van Calefax spelen o.a. Le rappel des oiseaux van Jean-Philippe Rameau.
Paulien Cornelissen en Calefax gaan vanaf vrijdag 12 mei op tournee. Calefax heeft ook een nieuw album uitgebracht “An American Rhapsody”.

Onze jonge held is de 13-jarige pianist Yuewen Yin. Een geweldig talent. Onlangs won zij een 2de prijs bij het Prinses Christina Concours. In Podium Klassiek speelt zij De leeuwerik van Michail Glinka.

Mike Boddé
neemt het vaak op voor vergeten genres of miskende componisten. Deze keer wil hij een lans breken voor een melodie waar altijd op neer wordt gekeken: de vogeltjesdans. Samen met de wereldberoemde kunstfluiter Geert Chatrou speelt hij een klassieke versie die alle vooroordelen weg gaat nemen.

Fuse neemt in deze speciale show een aantal jazzmusici mee en treden op als Fuse XL. Samen met saxofonisten Jasper Bom en Jasper van Damme, trombonist Louk Boudesteijn, trompettist Ruud Breuls en pianist Timothy Blanchet spelen zij muziek uit The Queen’s Suite van Duke Ellington: Sunset And The Mocking Bird.

Muziek en schilderijen uit de voorstelling:

Fuse XL
Tadd Dameron / arr. Rob Horsting
Lady Bird
Schilderij: Paul Klee – Vogelrijk

Yuewen Yin
Michail Glinka / bew. Mili Balakirev
De leeuwerik
Schilderij: Vincent van Gogh – Korenveld met klaprozen en leeuwerik

Bas Treub & Friends
Wolfgang Amadeus Mozart
Ein musikalischer Spass, KV 522: deel 3. Adagio cantabile
Schilderij: Sheikh Zainuddin – Pagodespreeuw met anthareamotten, rups en cocon op een Indische jujubeboom

Mike Boddé & Geert Chatrou
Werner Thomas
De vogeltjesdans
Schilderij: Octavie Wolters – De dans van de spreeuw

Calefax Reed Quintet
Carola Bauckholt
Zugvögel
Schilderij: Arkadi Rilov – In hoog azuur

Calefax Reed Quintet
Jean-Philippe Rameau
Suite in e kl.t., RCT 2: deel 5. Le rappel des oiseaux
Schilderij: Frans Snyders – Vogelconcert

Fuse XL = Fuse plus
Jasper Bom, saxofoon
Jasper van Damme, saxofoon
Ruud Breuls, trompet
Louk Boudesteijn, trombone
Xavi Torres Vicente, piano
Duke Ellington / arr. Rob Horsting
The Queen’s Suite: deel 1. Sunset and the Mocking Bird
Animatie: Stijn Wijngaard – Sunset and the Mockingbird

chevron right
chevron right
foto: Paul Klee – Vogelrijk
Ster advertentie
Ster advertentie