Podium Klassiek

Podium Klassiek 29 januari

NTR
foto: Decca Classicsfoto: Craig Gibson
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 29 januari

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen stertenor Freddie de Tommaso en pianist Peter Lockwood, pianist Yoav Levanon, zangeres Rianne Wilbers & VONK.

De Engelse stertenor Freddie de Tommaso is een rising-star aan het opera-firmament. Hij gooit hoge ogen met zijn cd-opnamen en vorig jaar maakte hij in Engeland een sensationele invalbeurt halverwege een voorstelling van Puccini’s Tosca, toen tenor Bryan Hymel ziek uitviel. In Podium Klassiek vertelt hij ons alles wat we willen weten over het tenorvak en samen met pianist Peter Lockwood zingt hij 2 Napolitaanse liederen.

Jonge Held is de 18-jarige Israëlische pianist Yoav Levanon. Vorig jaar maakte hij furore als solist in Londen en in een live-televisieprogramma vanuit Frankfurt. Dit seizoen speelt hij in Berlijn en Parijs en dit weekend in Amsterdam, in het Concertgebouw. Kortom, een absolute rising-star in de klassieke muziekwereld.

Zangeres Rianne Wilbers is een van de oprichters van het ensemble VONK. Het ensemble heeft een bijzondere bezetting van zang, klarinet, saxofoon en slagwerk. Omdat deze bezetting zo apart is moet het ensemble wel veel nieuwe muziek laten componeren. En dat doen ze met groot succes, ook volgens de Volkskrant. We horen het lied ‘Humility’ van de jonge componist Remy Alexander.
De albumpresentatie van ‘A Songbook of Rare Feelings’ van ensemble VONK is op 11 februari in Tilburg. Kijk hier voor meer informatie.

De musici van Jonge Strijkers Nederland o.l.v. Nico Schippers spelen een mooi langzaam deel uit de Simple Symphony van Benjamin Britten. Muziek die Britten opdroeg aan zijn oude lerares en speciaal schreef voor een schoolorkest. Britten zelf was ook pas 20 jaar toen hij deze symfonie componeerde!
Wil jij je aanmelden voor Jonge Strijkers Nederland? Kijk hier voor meer informatie.

Mike Boddé buigt zich over de vraag waarom muziek van bepaalde componisten zo herkenbaar klinkt. Is het omdat we de muziek zo vaak hebben gehoord of gaat het om typerende elementen in de componeerstijl?
Herken jij de beroemde beginnetjes uit de medley van Mike? Stuur dan een e-mail naar podiumklassiek@ntr.nl. Onder degenen met de meeste goede antwoorden verloten wij een prachtige cd-toren! Meedoen kan tot woensdag en dan verschijnen ook de goede antwoorden op onze site!

Muziek en beeld uit de uitzending:

Jonge Strijkers Nederland o.l.v. Nico Schippers
Benjamin Britten
Playful Pizzicato
Schilderij: Row of Poplars in Moret - Alfred Sisley

Yoav Levanon
Franz Liszt
La Campanella
Schilderij: The Church of St. Sava - Kosta Miličević

Freddie de Tommaso & Peter Lockwood
Stanislao Gastaldon
Musica proibita
Schilderij: Spanish Woman on Balcony - Georges Jules Victor Clairin

Freddie de Tommaso & Peter Lockwood
Ernesto de Curtis
Tu, ca nun chiagne!
Schilderij: A view of Vesuvius from Posillipo, Naples - Joseph Wright of Derby

Jonge Strijkers Nederland o.l.v. Nico Schippers
Benjamin Britten
Sentimental Saraband
Schilderij: Poppy Fields near Argenteuil - Claude Monet

VONK
Remy Alexander
Humility
Schilderij: The Port of Le Havre, Night Effect - Claude Monet

Ster advertentie
Ster advertentie