Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 10 september

foto: Maurice Lammerts van Buerenfoto: Maurice Lammerts van Bueren
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 10 september

Floris Kortie ontvangt cabaretier Herman Finkers, sopraan Lilian Farahani, sopraan Annemarie Kremers, violist Kurt Falzon, pianist Elizabeth Fadel & fluitist Ronald Snijders, Cappella Amsterdam, Holland Baroque, en Fuse!

Cabaretier Herman Finkers componeerde ter inzegening van zijn huwelijk op 15 juni 1990 een mis, de St Joris-mis. De afgelopen jaren bleef hij hieraan schaven en herschreef de mis uiteindelijk voor strijkkwintet, hobo, harp, klavecimbel en koor. Nu wordt deze versie uitgebracht op CD. In Podium Klassiek vertelt Herman over het componeren van deze mis, en Cappella Amsterdam en Holland Baroque voeren enkele delen uit.
De CD Missa Sancti Georgii is nu verkrijgbaar.

In de nieuwe rubriek De Hoge Tafel geven musici een inkijkje in hun leven en werk. Ze delen verhalen over hun vakmanschap en vertellen over hun fascinaties. De gelauwerde sopraan Lilian Farahani zal ingaan op de vraag: hoe komt een operazanger zonder microfoon over een heel symfonieorkest heen? Daarvoor neemt ze de internationaal gevierde dramatische sopraan Annemarie Kremer mee en zingt met haar een duet uit de opera Norma van Vincenzo Bellini. De andere vier musici die geregeld achter De Hoge Tafel plaatsnemen zijn: violist Emma van der Schalie, trompettist Maite Hontelé, dirigent Leonard Evers en de Syrisch-Nederlandse zangeres en oedspeler Jawa Manla.
Dit najaar is Annemarie Kremer weer in Nederland te zien in de productie Das Wunder der Heliane van de Nederlandse Reisopera. Kijk hier voor alle data van de tour. Nieuwsgierig? Kijk alvast naar de aria Ich ging zu ihm, die Annemarie in deze opera van Korngold zingt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fuse speelt ter gelegenheid van de eerste uitzending van het nieuwe seizoen de spectaculaire Feestelijke Ouverture van Dmitri Sjostakovitsj.

Jonge Held is de talentvolle violist Kurt Falzon uit Malta. Hij speelt het meeslepende Melodie uit de opera Orfeo ed Euridice van Von Gluck in een bewerking van Fritz Kreisler.
16 september is Kurt Falzon te zien bij Klassiek op het Amstelveld. Daar soleert hij met het Concertgebouw Kamerorkest. Kijk hier voor meer informatie.

Pianist Elizabeth Fadel en fluitist Ronald Snijders komen een ode brengen aan de in juni overleden zangeres Astrud Gilberto. Ze brengen het iconische nummer The Girl From Ipanema.

Muziek en beeld uit de uitzending:

Fuse
Antônio Carlos Jobim / arr. Rob Horsting
Overture: A Felicidade
Schilderij: Tarsila do Amaral - O Lago

Kurt Falzon & Natasja Douma
Christoph Willibald Gluck / arr. Fritz Kreisler
Melodie
Schilderij: Jean-Baptiste Corot - Orpheus leidt Eurydice uit de onderwereld

Cappella Amsterdam & Holland Baroque
Herman Finkers
Missa Sancti Georgii: Credo
Schilderij: George Frederic Watts - After the Deluge

Cappella Amsterdam & Holland Baroque
Herman Finkers
Missa Sancti Georgii: Benedictus
Schilderij: Mozaïek op het plafond van de ingang van een klooster in Servië

Ronald Snijders & Elizabeth Fadel
Antônio Carlos Jobim
The Girl from Ipanima
Schilderij: AI gegenereerde afbeelding

Annemarie Kremer & Lilian Farahani & Fuse
Vincenzo Bellini / arr. Rolf Verbeek
Duet: Mira, o Norma
Schilderij: Raphael Kirchner - Two Women

Fuse
Dmitri Sjostakovitsj / arr. Rolf Verbeek
Feestelijke Ouverture
Schilderij: Konstantin Yuon - New Planet

chevron right
chevron right
foto: Tarsila do Amaral - O Lago
Ster advertentie
Ster advertentie