Podium Klassiek
NTR

De Hoge Tafel gasten

foto: NTRfoto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. De Hoge Tafel gasten

In de nieuwe rubriek De Hoge Tafel geven musici een inkijkje in hun leven en werk. Ze delen verhalen over hun vakmanschap en vertellen over hun fascinaties. De vijf musici die geregeld achter De Hoge Tafel plaatsnemen zijn: violist Emma van der Schalie, dirigent Leonard Evers, sopraan Lilian Farahani, trompettist Maite Hontelé, en de Syrisch-Nederlandse zangeres en oud-speler Jawa Manla.

Video niet beschikbaar

Emma van der Schalie begon op zesjarige leeftijd met vioollessen en rondde in 2014 haar Master af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt. Ze won prijzen op diverse concoursen en was concertmeester van het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Later werd Emma één van de violistes en oprichters van Fuse, dat uitgroeide tot één van de bekendste instrumentale groepen van dit moment. Met Fuse speelt Emma in theaters en concertzalen door het hele land en stond ze op festivals als SAIL, Wonderfeel en Oerol. Fuse is de huisband van Podium Klassiek en regelmatig te gast bij andere tv- en radioprogramma’s. In 2016 verscheen hun debuutalbum Studio (genomineerd voor een Edison) en eind 2018 het vervolg, Studio 2, waarvoor Fuse beloond werd met de Edison Klassiek Publieksprijs.

foto: emmavanderschalie.nl

Emma van der Schalie

Leonard Evers is componist en dirigent. Na het voltooien van een bachelor Vergelijkende Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden, studeerde hij cum laude af in Compositie en Arrangeren aan het Codarts Conservatorium, Rotterdam. Leonards muziek vertegenwoordigt elementen uit de jazz, wereldmuziek en hedendaagse muziek. Zijn literaire achtergrond maakt dat hij vooral gepassioneerd is door schrijven voor theater. Als dirigent is Leonard een nieuwsgierige ‘muzikant onder de muzikanten’, gedijend op geïmproviseerde, klassieke en hedendaagse muziek en streeft hij naar directe, non-conformistische communicatie met het publiek.

foto: NPO Klassiek

Leonard Evers

De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani studeerde cum laude met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Dutch National Opera Academy in Amsterdam. In seizoen 2023/2024 vertolkt ze bij De Nationale Opera de rol van The Bride in de opera ‘Innocence’ van Kaija Saariaho; een rol waarin ze het afgelopen seizoen bij het Royal Opera House in Londen en in 2021 op het Festival d’Aix-en-Provence al te horen was. Ook zal dit seizoen Lilians tweede CD –‘Nomad’ – verschijnen en staat er een tour bij Opera Zuid met twee Rossini-opera’s op het programma. In de afgelopen jaren zong Lilian op de grote Nederlandse podia en bij grote gezelschappen. Naast opera, operette en het klassieke liedrepertoire heeft Lilian veel affiniteit met hedendaags composities.

foto: Maurice Lammerts van Bueren

Lilian Farahani

Maite Hontelé is een Nederlandse trompettiste, gespecialiseerd in son en salsa. Dankzij de Zuid-Amerikaanse platen uit de collectie van haar vader kwam ze in aanraking met de salsa en inmiddels is ze een wereldberoemd trompettist in de salsa muziek. Maite leerde op haar negende trompet spelen in het harmonieorkest van Haaften. Ze studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en sinds het midden van de jaren 90 speelde Maite in diverse (salsa)bands. In 2008 ging ze met de Cubop City Big Band naar Colombia voor een optreden tijdens het jazzfestival van Medellín. Na dit optreden besloot ze om naar Colombia te verhuizen. Maite bleef ruim tien jaar in Colombia wonen en vormde er een eigen band waarmee ze tussen 2010 en 2013 toerde door Europa. Maite werkte met diverse grote artiesten, toerde over de hele wereld en werd genomineerd voor twee Latin Grammy Awards.

foto: Emanuel Zerbos

Maite Hontelé

Jawa Manla is een Syrische oud-speler. Ze is geboren in Aleppo en opgegroeid in Damascus, Syrië. Op elfjarige leeftijd begon Jawa met muziek maken. Ze heeft de oud als instrument gekozen omdat haar vader er in haar kindertijd elke dag op speelde. Geleidelijk aan werd ze er verliefd op. Jawa studeerde muziek aan het muziekinstituut Sulhi Al Wadi in Damascus en na een jaar muziek studeren werd de oud haar passie. Zes jaar later studeerde ze af aan dezelfde muziekschool als waar ze begon. In 2012 ging Jawa met haar gezin naar Egypte en daar vervolgde ze haar muziekstudie bij “Beit El Oud”, het Arabische oud House-instituut, onder supervisie van de Iraakse oud-speler Naseer Shamma. In 2014 ging ze naar Istanbul om privélessen te krijgen van de Turkse oud-speler Nacati Celik. Sinds juni 2015 is Jawa gevestigd in Nederland.

foto: meervaart

Jawa Manla

Ster advertentie
Ster advertentie