Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 25 september

foto: Stephan van Fleterenfoto: Lavinia Meijer
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 25 september

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen pianist Boris Giltburg, harpist Lavinia Meijer, sopraan Rachel Redmond en leden van de Bachvereniging, violist Lucien Renette en het Otilka Kwartet, fluitist Lucas Figueiredo Santana, bassist Pedro Ivo Ferreira en percussionist Waguinho Vasconcelos.

Elke klassieke pianist kan de muziek Frédéric Chopin dromen. Zo ook meesterpianist Boris Giltburg. Maar toen Giltburg gevraagd werd om in een speelfilm de rol van Chopin te spelen dook hij opnieuw in het leven en werk van de Pools/Franse componist. Hij ontdekte veel nieuws en bekeek zijn muziek met nieuwe ogen. Met fenomenaal resultaat!

Harpist Lavinia Meijer heeft in haar rijke carrière al zoveel meegemaakt en gedaan. Haar reikwijdte strekt zich van het volledige klassieke repertoire voor harp tot boeiende samenwerkingen met DJ’s en artiesten uit de pop, jazz en wereldmuziek. Op haar laatste album Are You Still Somewhere? combineert ze werken van haarzelf met stukken van artiesten uit de hippe neoklassiek, zoals de gemaskerde pianist Lambert en Alexandra Stréliski. Dieuwertje is nieuwsgierig wat Lavinia aan het componeren heeft gebracht.
De komende weken toert Lavinia door Nederland met 2 verschillende ensembles. Kijk hier voor meer informatie.

Als Jonge Held ontvangen we deze week het Otilka Strijkkwartet. De vier strijkers kwamen in coronatijd op het conservatorium bij elkaar en raakten zo enthousiast voor het kwartetspel dat ze dit niet meer willen opgeven. Dieuwertje spreekt met 2de violist Lucien Renette en we luisteren naar het prachtige Andante Cantabile van Tsjaikovski.

De Schotse sopraan Rachel Redmond is in het land voor een voorstelling met de Nederlandse Bachvereniging. Floris Kortie heeft haar voor het eerst gehoord tijdens een zomervakantie in Frankrijk. Een eerste indruk die hem altijd is bijgebleven. Rachel Redmond zingt een aria van Johann Sebastian Bach, begeleid door leden van de Bachvereniging.
Rachel gaat samen met de Bachvereniging op toer met de spannende voorstelling Geld, macht en lust. Kijk hier voor meer informatie en speeldata.

Mike Boddé heeft een diepe liefde voor Braziliaanse muziek. In het bijzonder voor de choro, de negentiende-eeuwse voorloper van de samba. In Podium Klassiek voert hij een chorinho van eigen makelij uit, met fluitist Lucas Figueiredo Santana, bassist Pedro Ivo Ferreira en percussionist Waguinho Vasconcelos.

Zondag 25 september 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Muziek en beeld uit de uitzending:

Boris Giltburg
Sergej Rachmaninov
Prelude in gis klein

Otilka Kwartet
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Andante cantabile
Schilderij: Couple Riding - Wassily Kandinsky

Boris Giltburg
Frédéric Chopin
Sonate nr. 2: Grave – Doppio movimento
Schilderij: Edouard Vuillard - De toilettafel

Lavinia Meijer
Showing Me
Schilderij: Roy de Maistre - Rhythmic composition in yellow green minor

Rachel Redmond & Nederlandse Bachvereniging
Johann Sebastian Bach
Aria: Gott schikkt uns Mahanaim zu
Schilderij: Emerson-White Hours - Annunciation to the Shepherds (detail)

Mike Boddé e Seus Amigos
Chorodoro
Schilderij: EI-KYU - Yellow Circle in Blue

Ster advertentie
Ster advertentie