Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 9 april

foto: NTRfoto: Pieter Wispelwey
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 9 april

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen cellist Pieter Wispelwey en pianist Paulo Giacometti, pianisten Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy, Damsco String Quartet, pianist Maarten van Veen en Vivianne Cheng, pianist Sebastiaan van Bavel, en Jong NBE.

Cellist Pieter Wispelwey heeft een jaar na het tragische overlijden van zijn zoon een album uitgebracht met de titel In Memoriam. Op het album staan werken van Schubert, een gezamenlijke muzikale liefde van vader en zoon. In Podium Klassiek speelt hij een van die geliefde werken, samen met zijn oude vriend, pianist Paulo Giacometti.

De Amerikaanse zwarte componist Julius Eastman was in de jaren zestig een omstreden figuur. Hij was openlijk homoseksueel en had bovendien een explosief karakter. Uiteindelijk viel Eastman in de jaren tachtig uit de gratie bij de muziekwereld. Maar werd hij niet veeleer gecanceld om wie hij was en wilde zijn? Pianisten Maarten van Veen en Vivianne Cheng spelen een van zijn bekendste stukken: Gay Guerilla.
Julius Eastman staat centraal in het nieuwe Festival “Re:ply to all”, dat eind april in Amsterdam plaatsvindt. Met concerten, performances, expositie, en nog veel meer. Kijk hier voor meer informatie.

Gemiste Sterren over Julius Eastman:

De pianisten Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy, afkomstig uit Rusland respectievelijk Kazachastan, zijn beiden woonachtig in Engeland. De twee heren spelen heel vaak samen, en maakten in Londen ook furore als programmeurs. In hun Ragged Music Festival (vijf sterren van The Guardian) willen ze ruimte maken voor “eerlijke en avontuurlijke muziek”. In Podium Klassiek spelen ze een deel uit de Symfonische Dansen van Rachmaninov.
Pavel & Samson zijn eind april te zien tijdens het Ragged Music Festival en op 9 mei kun je ze horen tijdens Avondconcert op NPO Klassiek.

Als Jonge Helden horen we deze week het Damsco String Quartet. De vier studenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen pas een jaar samen en hebben al veel succes. Ze komen elk uit een ander land en willen zich ook richten op repertoire uit die vier landen: Georgië, Nederland, China en Frankrijk. In Podium Klassiek horen we muziek van de Georgische componist Sulkhan Tsintsadze.

Toen bleek dat er zondag twee piano’s in de studio staan, zag Mike Boddé zijn kans schoon: hij vroeg meteen een van Nederlands beste jazzpianisten, Sebastiaan van Bavel, om samen met hem te komen improviseren op twee vleugels.

Zoals je Jong Oranje hebt, zo heb je ook Jong NBE: de talentenopleiding van het Nederlands Blazers Ensemble. 10 musici van Nederlandse conservatoria die twee jaar lang worden gecoacht en geïnjecteerd met de creativiteit, energie en het enthousiasme van het NBE.
Volgende maand zijn er weer audities! Dus ken jij of ben jij zo’n toptalent dat past binnen dit gezelschap: meld je dan aan! Kijk hier voor meer informatie.

Muziek en schilderije uit de uitzending:

JongNBE
Pep Gimeno / arr. Bram Faber
Malaguenya de Barxeta
Schilderij: Jan van Huysum - Stilleven met bloemen

Damsco String Quartet
Sulkhan Tsintsadze
Miniaturen: Indi Mindi & Mzkemsuri
Schilderij: Landschap met hooimakers en een vergezicht van een Georgiaans huis - William Ashford

Pavel Kolesnikov & Samson Tsoy
Sergej Rachmaninov
Symfonische Dansen, Op. 45: deel 1. Non allegro - Lento
Schilderij: Kandinsky-Compositie-IV - Wassily Kandinsky

Pieter Wispelwey & Paolo Giacometti
Franz Schubert
Introduction und Variationen über Trockne Blumen, D. 802, Op. 160: Introductie. Thema & Variaties 3 & 6
Schilderij: Landelijke tuin - Gustav Klimt

Mike Boddé & Sebastiaan van Bavel
Jackerjack
Schilderij: Window to the city - Robert Delaunay

Maarten van Veen & Vivianne Cheng
Julius Eastman
Gay Guerilla
Schilderij: Bursting Shell - Christopher Richard Wynne Nevinson

JongNBE
Kurt Weill / arr. Jesse Faber
Dance of the Tumblers (uit de film: Lady in the Dark)
Schilderij: Trapeze artists - Calvert Litho. Co

chevron right
chevron right
foto: Jan van Huysum - Stilleven met bloemen
Ster advertentie
Ster advertentie