Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 17 september

foto: Marc Wielaertfoto: Carmen Kemmink
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 17 september

Floris Kortie ontvangt pianist Iris Hond, componist en pianist Martin Fondse, pianist Cor Bakker, cellist Jörg Brinkmann, zangeres en oedspeler Jawa Manla, Fonos Ensemble en Kamerata Zuid.

Pianist en componist Iris Hond toert deze maand met Kamerata Zuid, het avontuurlijke strijkorkest uit Tilburg. Op het programma het pianoconcert van Ludovico Einaudi, een van populairste componisten van deze tijd. Einaudi en iris Hond zijn bevriend en hij wilde heel graag dat zij het stuk zou gaan spelen. Hijstuurde haar de partituur en die sloeg in als een bom: “Ik weet nog dat ik aan het tweede deel begon – zelfs als ik erover vertel krijg ik meteen kippenvel – en daar gelijk verliefd op werd; zó mooi is het.”
Iris Hond en Kamerata Zuid zijn samen op tournee. Ze spelen naast het pianoconcert van Einaudi ook Iris haar eigen composities. Kijk hier voor alle data.

Pianist Cor Bakker zal de komende maanden vaak de huispianist zijn van Podium Klassiek. We kennen hem natuurlijk als man van de lichtere genres, dus rijst de vraag: wat heeft Cor Bakker met klassieke muziek? Nou, meer dan je denkt! We horen als kers op de taart zijn ‘Brechtjes Wiegenlied’, een stuk voor zijn dochter waarin al zijn muzikale invloeden te horen zijn. Kamerata Zuid begeleid hem.

Componist des Vaderlands Martin Fondse heeft een compositie geschreven ter ere van de postume Koninklijke onderscheiding voor verzetsheld Jan Zwartendijk. Zwartendijk heeft tijdens de WOII als diplomaat in Litouwen duizenden Joden gered door hen Nederlandse visa te verlenen. In plaats van waardering wachtte de diplomaat na de oorlog een berisping van zijn meerderen. Dit wordt nu rechtgezet. En daar hoort muziek bij!

Achter De Hoge Tafel staat deze week de Syrisch-Nederlandse Jawa Manla. Zij woont sinds 2015 in Nederland en is actief als componist, zangeres en oedspeler - zowel solo als in verschillende ensembles. In haar eerste bijdrage vertelt Jawa de bijzondere geschiedenis van haar instrument de oed, een van de oudste snaarinstrumenten ter wereld.

Als Jonge Helden presenteren we deze week FONOS. Elf jonge zangers uit heel Europa, in Nederland studerend, die de vocale muziek van de vroege Renaissance nieuw leven inblazen.

In Podium Klassiek Extra kunt u kijken naar een portret van Martin Fondse, de huidige Componist des Vaderlands. Maartje Goes volgt hem bij een paar van zijn projecten en gaat met hem in gesprek.

Podium Klassiek Extra wordt uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Klassiek.

Muziek en beeld uit de uitzending:

Iris Hond & Kamerata Zuid
Dear Hasan - I’ll Always Remember
Schilderij: Georgia O'Keeffe - Lake George

FONOS
Claudio Monteverdi
Cantate Domino
Schilderij: Rafaël - Het Visioen van Ezekiel

FONOS
Claudio Monteverdi
Cor mio
Schilderij: Fra Angelico - Coronation of the Virgin

Iris Hond & Kamerata Zuid
Ludovico Einaudi
Pianoconcert DOMINO: deel 1
Schilderij: Georgia O'Keeffe - Lake George

Jawa Manla
Khaled Abu-al-Nasr
Sulayma
Schilderij: Syrische tegels met motief

Cor Bakker & Kamerata Zuid
Arr. Bob Zimmerman
Brechtjes Wiegenlied
Schilderij: Edouard Vuillard - Luncheon

Jörg Brinkmann & Martin Fondse
Zilver
Schilderij: Juan Gris - Portrait of Pablo Picasso

chevron right
chevron right
foto: Georgia O'Keeffe - Lake George
Ster advertentie
Ster advertentie