Podium Klassiek
NTR

Songfestivaldeelnemer Humphrey Campbell (66) overleden

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Songfestivaldeelnemer Humphrey Campbell (66) overleden

Zanger Humphrey Campbell is op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Campbell maakte vorige week bekend dat hij ernstig ziek was. Hij zegde om die reden eerder een tournee af langs vijftien theaters in het land.

Podium Klassiek

Begeleid door pianist Cor Bakker zou hij in de voorstelling Van Moengo tot hier! zijn levensverhaal vertellen. "Hij keek er enorm naar uit," schrijft zijn management, "maar helaas begon hij gisteren aan een andere reis."

Op 5 november 2023 zong hij bij Podium Klassiek het prachtige 'Nature Boy' met Cor Bakker, Cem Karayalcin & Tomek van Leeuwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eurovision 1992

De in Suriname geboren zanger deed in 1992 voor Nederland mee aan het Songfestival in Zweden. Met het liedje Wijs me de weg werd hij toen negende. Why Me? van de Ierse Linda Martin won dat jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Campbells carrière begon toen hij als tiener in Suriname een Scholierensongfestival won. Hoofdprijs was een platencontract onder begeleiding van Oscar Harris. Na een tournee met die zanger in Nederland besloot hij hier te blijven om muziek te maken.

Hij stond in het Nieuwsjaarsprogramma van Seth Gaaikema, zong met Karin Bloemen op het Songfestival van Knokke en kreeg een hoofdrol in de musical A Night at the Cotton Club, waarin hij speelde met zijn partner Ruth Jacott. Ondertussen ontwikkelde hij een eigen stijl waarin hij jazz combineerde met Zuid-Amerikaanse invloeden.

Campbell werd in 1992 de inzending voor het Songfestival door in de nationale competitie te winnen van negen anderen artiesten als Laura Vlasblom en Tony Neef. Jacott ging mee naar Zweden als achtergrondzangeres. Campbell was een jaar later de achtergrondzanger van Jacott toen zij de Nederlandse inzending werd met Vrede.

'Prachtig slotakkoord'

Na zijn Eurovisie-optreden volgde vooral een carrière op de achtergrond, als gastmusicus van artiesten als Paul de Leeuw, Anita Meijer en Rob de Nijs. Ook was hij docent op het conservatorium van Amsterdam.

Omdat Campbell zijn lichaam aan de wetenschap beschikbaar heeft gesteld, komt er geen uitvaart. In plaats daarvan nam hij recentelijk met een feest afscheid van geliefden.

"Van deze avond, waarop hij zelfs nog gezongen heeft, genoot Humphrey zichtbaar. Een prachtig slotakkoord van een mooi leven dat altijd in het teken van muziek heeft gestaan."

Ster advertentie
Ster advertentie