Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 16 april

foto: Rami Khaliféfoto: Rami Khalifé
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 16 april

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen pianist Rami Khalifé, componist Silvia Lanao, violist Cord Koss, altviolist Javier Rodas en cellist Marie Velin-Langlamet, saxofonist Tom Beek, leden van het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Chloe Rooke, Groot Omroepkoor en dirigent Benjamin Goodson.

De Libanees/Franse pianist en componist Rami Khalifé heeft een heel eigen stem in de hedendaagse muziekwereld. Hij componeert opwindende muziek waarin klassiek, jazz en de muziek uit het Midden-Oosten samensmelten tot iets nieuws. Zijn improvisaties op piano schieten van verstild naar extatisch. Een fenomeen!
Rami Khalifé is vrijdag 21 april te horen tijdens de Piano Biënnale in Arnhem, een festival, een soort treffen van pianisten uit de hele wereld. Kijk hier voor meer informatie.

De Catalaanse componist Silvia Lanao won vorig jaar het stipendium van het Radio Filharmonisch Orkest. De 27-jarige Lanao mocht een heel jaar meelopen met het orkest en twee stukken componeren: een groot orkestwerk en een stuk ‘voor televisie’, voor een kleiner ensemble, speciaal voor Podium Klassiek. Leden van het Radio Filharmonisch Orkest spelen onder leiding van dirigent Chloe Rooke de wereldpremière van ‘Medusa Reheard’!

De jonge helden zijn dit keer 3 strijkers van de Academie van het Concertgebouworkest - een opleidingstraject voor jonge musici dat een brug moet vormen tussen conservatorium en orkest. Een succesvol project, want meer dan 10% van de musici in het orkest komen uit de Academie. We horen de Duitse violist Cord Koss, de Spaanse altviolist Javier Rodas en de Franse cellist Marie Velin-Langlamet in het strijktrio van Schubert.

Het Groot Omroepkoor is het grootste van alle professionele koren in Nederland. Het blinkt uit in veelzijdigheid en wordt ingezet bij grote projecten met symfonieorkesten. Eenmaal per jaar zingt het koor a capella, en dat komen ze laten horen in Podium Klassiek met maar liefst 32 zangers! Het koor zingt o.l.v. zijn chef-dirigent Benjamin Goodson het dubbelkorige ‘Warum toben die Heiden’ van Felix Mendelssohn.
Het Groot Omroepkoor treedt zaterdag 22 april op met het bijzondere programma Living Room in TivoliVredenburg. Kijk hier voor meer informatie. Op vrijdag 28 april is dat concert te horen op NPO Klassiek.

Mike Boddé is als componist een self-made man, maar dat heeft wel als consequentie dat hij zichzelf steeds kritisch onder de loep moet nemen om beter te worden. Voor deze zondag heeft hij een stuk geschreven waarin minder noten en meer stilte het motto vormen. Tom Beek gaat op sopraansax de uitdaging met hem aan.

In Podium Klassiek Extra gaan we terug naar het moment in 2022 waarop Silvia Lanao het stipendium van het Radio Filharmonisch Orkest won. Floris Kortie gaat in gesprek met de vier componisten die geselecteerd waren om mee te dingen. De reportage sluit af met een recent gemaakte registratie van het orkestwerk dat winnaar Lanao mocht componeren.
Podium Klassiek Extra wordt uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Klassiek.

Onze laatste uitzending van het seizoen valt op Moederdag, dus pakken we uit! Wil jij jouw moeder verrassen met een muzikaal cadeau? Laat ons weten van welke artiest of van welk stuk zij helemaal blij wordt. Wie weet zit jij dan op zondag 14 mei mét je moeder bij ons in de studio om dit speciale optreden live bij te wonen. Mail naar podiumklassiek@ntr.nl.

Muziek en schilderijen uit de uitzending:

Leden v/h Radio Filharmonisch orkest o.l.v. Chloe Rooke
Sergej Prokofjev / arr. Henk de Vlieger
Mars (uit De liefde voor de drie sinaasappelen)
Schilderij: New Planet - Konstantin Yuon

Academie van het Concertgebouworkest
Franz Schubert
Strijktrio
Schilderij: 18e eeuwse stilleven met bloemen, fruit en tafel

Rami Khalifé
Spotlight

Mike Boddé & Tom Beek
Farewell To Childhood
Schilderij: Polder in Vreeland - Paul Joseph Constantin Gabriël

Leden v/h Radio Filharmonisch orkest o.l.v. Chloe Rooke
Silvia Lanao
Medusa Reheard

Groot Omroepkoor o.l.v. Benjamin Goodson
Felix Mendelssohn
Warum toben die Heiden
Schilderij: Berglandschap met rivier - Christian Hilfgott Brand

chevron right
chevron right
foto: New Planet - Konstantin Yuon
Ster advertentie
Ster advertentie