Passaggio
KRO-NCRV

Op zoek naar het ongekende: podcast over het strijkkwartet

  1. Klassiekchevron right
  2. Op zoek naar het ongekende: podcast over het strijkkwartet

In samenwerking met de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam maakt Lex Bohlmeijer een serie podcasts over de magie van het strijkkwartet: "Op zoek naar het ongekende".

Die titel is ontleend aan een ontmoeting met twee leden van het Signum Quartett. Het is zo'n frase die bij hen telkens terugkomt, omdat het ze bij de les houdt: Venturing into the unknown. Dat is waar ze naar streven, dat is waar ze telkens opnieuw de voorwaarden voor moeten creëren.

Lex voert gesprekken met kwartetleden, componisten, outsiders en insiders – afgewisseld met heel veel muziek – om een beeld te geven van het strijkkwartet anno 2019. Waar komt het genre vandaan en waar gaat het nu heen? Wat betekent het om deel uit te maken van zo'n formatie, hoe zijn de rollen verdeeld?

In deze eerste aflevering dus een portret van het Signum Quartett uit Köln. Zij hebben een bijzonder project op touw gezet, de zogeheten Quartweets, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om een compositie in te sturen van maximaal 140 noten, dat is het format van Twitter.

Gesprek met Florian Donderer, 1e viool en Xandi van Dijk, altviool

De podcast vind je hier:

https://www.sqba.nl/podcast-op-zoek-naar-het-ongekende

Ster advertentie
Ster advertentie