Lunchconcert

Lunchconcert - Nieuwe muziek met Sebastiaan Kemner

foto: Marc Wielaertfoto: Marc Wielaert
 1. Klassiekchevron right
 2. Lunchconcert - Nieuwe muziek met Sebastiaan Kemner

Trombonist Sebastiaan Kemner speelt nieuwe muziek! Een soloconcert waarin de trombone centraal staat in combinatie met elektronica. Inclusief een absolute topper: de Sequenza V van Luciano Berio! Vanaf vrijdag 15 oktober 2021 om 13.00 uur te bekijken.

Als jonge jongen woonde Luciano Berio in het hetzelfde Noord-Italiaanse dorp als Grock, ‘de koning van de clowns’. Grock oefende zijn routines in zijn extravagante landhuis. Berio vergat nooit om door het hek te gluren naar de trieste eenzame clown.

Dit programma is een viering van de dubbele personae van de trombone als zowel oneerbiedige clown als begrafenis - of rituele processie; een heilige dwaas. De trombone neemt een heilige waanzin aan voor het welzijn van anderen en roept een wereld van dwaasheid op met inversies en dubbelzinnigheden die het absolute in twijfel trekken.

Op het eerste gezicht zijn Luciano Berio en Giacinto Scelsi elkaars tegenpolen; De muziek van Scelsi is schaars en somber, en de stijl van Berio is veel extravaganter en opera-achtiger (zoals weerspiegeld in de beroemde aria van Pagliacci). Ze schreven echter allebei zeer expressieve en emotionele muziek, met behoud van hun unieke hedendaagse stemmen.

Mike Svoboda schreef een aantal minitaturen voor trombone en de stemmen van verschillende componisten. De emotionele kwaliteit en breekbaarheid van de menselijke stem, zoals ook te horen is in de prachtig ontroerende zang van Caruso, brengt de verre wereld van de hedendaagse muziek en de emotionele dualiteit van de heilige dwaas een stukje dichterbij.

Programma

 • Giacinto Scelsi – Mantram
 • Domenico Gabrielli - Ricercare nr.1 (fragment)
 • Mike Svoboda - Le son du coeur
 • Luciano Berio - Sequenza V
 • Ruggero Leoncavallo - Vesti la giubba, uit Pagliacci (opname met Enrico Caruso)
 • Mike Svoboda - Et, et, et…
 • Domenico Gabrielli - Ricercare nr.1

Het optreden van Sebastiaan Kemner zal vrijdag 15 oktober 2021 om 13.00 uur hieronder te bekijken zijn.

 • Tijd: 30 minuten
 • Benodigdheden: je desktop, laptop of mobieltje en indien gewenst een koptelefoon

😱 Heb je moeite met het afspelen van deze video?

Bekijk de video dan binnen de omgeving van NPO Start of gebruik de YouTube-versie hieronder ⬇️.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie