Klassieke Top 400
KRO-NCRV

Mike Boddé over Klassieke Top 400: 'Nederlanders gaan niet zo goed om met eigen muziek'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Mike Boddé over Klassieke Top 400: 'Nederlanders gaan niet zo goed om met eigen muziek'

Ging jouw stem dit jaar uit naar een Nederlandse componist? Of heb je die niet zo hoog zitten? Volgens Mike Boddé hadden er namelijk wel wat meer Nederlandse componisten in de Klassieke Top 400 gemogen. Dat zegt hij in de special van de podcast Klassiek Inside. Luisteren kan hieronder.

#5 - Onthullende special: Mike Boddé gidst je door de Klassieke Top 400 (S02) - Klassiek Inside

Dit mist Boddé in de lijst

"Als ik de top vijf bekijk, dan denk ik: mijn keuze zou het niet zijn. Maar toch is het wel een mooie selectie", zegt Boddé. Met onder andere Bach, Mozart en Pärt kom je volgens hem wel aardig voor de dag. "En de Matthäus op één. Daar kan ik mij helemaal in vinden.

Toch had hij liever ook wat andere namen in de Top 400 gezien, zoals: Ricercare van Hendrik Andriessen, of Mein junges Leben hat ein End van Jan Pieterszoon Sweelinck. Ook mist hij Pieter Hellendaal, Willem Pijper en Joey Roukens in de lijst.

"Dat die er allemaal niet instaan, is wel een beetje verdrietig", zegt hij. "Wij Nederlanders gaan niet zo goed om met onze eigen muziek." Boddé denkt dat dit komt doordat we onszelf meer als een land zien van schrijvers en schilders. "En niet zozeer als een land van muzikanten."

Onderbetaling

"Maar er wordt ook heel gek omgegaan met muzikanten", zegt Boddé. “Als je bedenkt wat iemand in het Concertgebouw verdient... Dat is wat wij in Rotterdam een Jodenfooi noemen." Dat kan volgens Boddé niet. "Die haalt de 200 euro nog niet eens voor een avond spelen en repeteren."

Een andere Nederlandse componist die Boddé mist in de lijst is Louis Andriessen. Hij noemt het een schande dat hij er niet instaat. De Staat mag volgens Boddé überhaupt wel wat meer aandacht krijgen op de radio. "De NPO moet toch ook onze eigen cultuur een beetje in het zonnetje zetten", zegt hij.

'Bach is tegenovergestelde van Andriessen'

"Je kunt De Staat draaien en iets van Bach, en dan uitleggen waarom de Staat eigenlijk precies het omgekeerde is van wat Bach doet, in contrapuntische zin", zegt Boddé.

Daar bedoelt hij het volgende mee: "Je ziet de hele tijd melodietjes die hetzelfde pad volgen, maar de één begint net iets later dan de andere. En dan eindigen ze op dezelfde noot. Dat is dus precies een slecht contrapunt. Het is precies niet wat Bach wil. Hij zou zeggen ‘Louis, was machst du da?’” Want bij Bach moet er tegenover een noot juist een andere noot staan. "Ze moeten samen in een mooie welluidende harmonie eindigen. En bij Andriessen eindigt het dan heel bewust, expres knullig op één noot."

Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.

Gerelateerde podcast

Klassiek Inside

Klassiek Inside

Ster advertentie
Ster advertentie