Funfact

Wat je nog niet weet over O Fortuna van Carl Orff

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat je nog niet weet over O Fortuna van Carl Orff

Je kunt je bijna geen klassiek stuk voorstellen dat onheilspellender is dan O Fortuna van Carl Orff. Deze beroemde muziek met een episch koor en een overweldigend orkest is te horen in allerlei films, reclames en grappige filmpjes. Maar wist je dat dit stuk slechts een onderdeel is van een groter werk? Dit is het verhaal achter Carmina Burana.

Waar gaat O Fortuna over?

Voor een klassiek muziekstuk is Carmina Burana nog niet zo oud: Carl Orff componeerde het in 1935 en 1936. Maar de inspiratiebron voor deze muziek bestaat al eeuwenlang. Carmina Burana is namelijk een middeleeuwse collectie van gedichten, geschreven tussen de elfde en dertiende eeuw. Ze gaan over de wispelturigheid van het Lot en de vluchtigheid van het leven. Orff kwam de gedichten in 1934 tegen en besloot ze te gebruiken voor een cantate met dans en decor erbij, bijna een soort opera.

O Fortuna is het eerste en het bekendste deel uit Orffs Carmina Burana. Het is een klacht over de kwaadwillende godin van het Lot, Fortuna, die altijd maar veranderlijk, snoeihard en onontkomelijk is. De muziek is net zo onverbiddelijk als het Lot. Het begin blaast je omver met grootse pauken- en bekkenslagen en een bulderend koor. Daarna gaat de muziek dreigend en fluisterend verder, maar wordt steeds hoger en harder. De vele noten van het orkest lijken wel te draaien als het Rad van Fortuin. Uiteindelijk barst het los in een angstaanjagend slot. Orff had de kracht van het Lot niet beter in muziek kunnen vatten - en geen betere oorwurm kunnen componeren. O Fortuna is zo'n uniek stuk, dat vergeet je nooit meer als je het hebt gehoord.

Zo klinkt O Fortuna

In deze uitvoering van O Fortuna door de Berliner Philharmoniker en Simon Rattle zie je hoe iedereen alles geeft wat ze hebben om het stuk zo indrukwekkend mogelijk te maken. De paukenist slaat nog net niet door het vel heen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waar ken je O Fortuna van?

O Fortuna van Carl Orff is in talloze films en reclames gebruikt. In de film Excalibur trekt koning Arthur met zijn ridders ten strijde op deze muziek. Omdat O Fortuna zo'n expressief stuk is, werkt het ook goed in komedies zoals The Nutty Professor. En in het programma The X Factor komen de juryleden binnen op deze muziek - zij hebben tenslotte het lot van de kandidaten in handen.

Meer weten? Jet Berkhout vertelt over Carmina Burana op NPO Radio 1

Terug naar 1937: Compositie Carmina Burana van componist Carl Orff in première

Ster advertentie
Ster advertentie