Funfact

Dit muziekstuk hoor je tijdens het legendarische champagne-moment van de Formule 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit muziekstuk hoor je tijdens het legendarische champagne-moment van de Formule 1

Als je een Formule 1-fan bent, dan ken je dit beeld maar al te goed: coureurs die elkaar en de juichende menigte nat spuiten met champagne na elke grand prix. Maar welk bekend muziekstuk klinkt er tijdens dit feestelijke moment?

Het is Les Toreadors uit Carmen van de Franse componist Georges Bizet. Hij schreef deze opera in 1875.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom wordt dit stuk van Georges Bizet gebruikt in de Formule 1?

Sinds de jaren negentig wordt Les Toreadors gedraaid tijdens het champagne-moment. De daadwerkelijke reden voor het kiezen van dit muziekstuk is niet bekend, maar meerdere verklaringen doen de ronde.

De eerste is dat de Formule 1 zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Mogelijk is daarom gekozen voor muziek van een bekende Franse componist. Er gaat ook een verhaal rond dat de feestelijke ceremonie een gelijkenis kent met opwindende momenten uit de opera zelf. Zo raken personages in een strijd met elkaar verwikkeld om de liefde van een ander te winnen. Deze hartenstrijd is wellicht te vergelijken met de strijd om een grote prijs in de Formule 1. De coureurs doen er alles aan om een race te winnen en een overwinning op een grote rivaal moet dan ook groots worden gevierd.

Het verhaal van de opera Carmen

Topstukken: Bizets opera Carmen

Topstukken: Bizets opera Carmen

Waarom spuiten coureurs in de Formule 1 met champagne?

In 1966 ontving de Zwitserse coureur Jo Siffert een fles champagne na een winst op het parcours van Le Mans in Frankrijk. Per ongeluk schoot de kurk uit de fles en spoot hij het publiek nat. Precies een jaar later won de Amerikaanse coureur Dan Gurney dezelfde grand prix en herhaalde hij het 'ongelukje'. Een traditie was geboren. Al decennia lang is het spuiten van champagne dus gebruikelijk na elke Formule 1-race. Waarom dit vrolijke moment gepaard gaat met muziek van Bizet mag dan onbekend zijn, we weten wel dat het stuk uitermate geschikt is voor het opzwepen van een blije menigte, die wordt blootgesteld aan een champagnedouche. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon opzetten om een feestelijk glaasje bij te drinken....

Max Verstappen, Lewis Hamilton en Charles Leclerc nemen een welverdiende slok

Ster advertentie
Ster advertentie