Facts van de week

Facts over Finland

  1. Klassiekchevron right
  2. Facts over Finland

Land van de duizend meren
Finland wordt ook wel het ‘land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid is dit nog maar een bescheiden bijnaam, want het zijn er maar liefst 188.000. Het grootste meer is het Saimaameer. Dit zijn allerlei watervlaktes die aan elkaar verbonden zijn, met een totale oppervlakte van bijna 4500 vierkante kilometer.

Jean Sibelius (1865 – 1957)
De bekendste componist uit Finland is Jean Sibelius. Sibelius wordt ook wel de vader van de Finse muziek genoemd. In zijn composities keren de Finse volksmuziek, het Finse landschap en oude Finse verhalen herhaaldelijk terug. Zijn bekendste werk heet dan ook ‘Finlandia’ en krijgt al snel de status van tweede volkslied.

Hard Rock Hallelujah!
Naast de klassieke muziek van Sibelius zullen veel mensen bij Finse muziek terug moeten denken aan het Eurovisie Songfestival van 2006. De band Lordi wist nogal op te vallen met monsterlijke pakken, vuurwerk en heavy metal. Niemand kon vermoeden dat de act zo aansloeg en er met de titel vandoor ging.

Jari Litmanen
De bekendste en beste Finse voetballer aller tijden is Jari Litmanen (1971). Vooral bij Ajax kende hij in de jaren ’90 grote successen. Daarna kwam hij mede door blessures nooit meer aan dit niveau. Het leverde hem de bijnaam ‘De man van glas’ op. Voetbal is overigens niet de meest populaire sport van Finland, dat zijn atletiek en ijshockey.

WK Vrouwensjouwen
Ieder jaar wordt in het plaatsje Sonkajärvi het Wife Carrying World Championship gehouden. Vrouwen klemmen zich vast om de nek van de man die vervolgens een hindernisbaan af moet leggen (inclusief waterbak). Dit is overigens niet de enige bijzondere sport in Finland. Wat dacht je van mobieltje gooien of het wereldkampioenschap luchtgitaar?

Het Santa Claus Office
In het Finse Rovaniemi kun je het Santa Claus Office bezoeken en de enige echte kerstman treffen! Hij ontvangt ieder jaar zo’n 600.000 brieven. De vraag is of hij ze allemaal op tijd kan beantwoorden..

Ster advertentie
Ster advertentie