Facts van de week

Bayreuth feit en fabels

  1. Klassiekchevron right
  2. Bayreuth feit en fabels

De Bayreuther Festspiele, waar elke jaar veel bijzondere uitvoeringen van Wagners opera's te zien zijn, zijn omgeven door mythes. Zo zou je minstens 5 jaar van tevoren kaartjes moeten bemachtigen, zit je op harde bankjes zonder kussens en is er niets te drinken tijdens de meer dan 3 uur durende opera's. Maar wat klopt daar van?

  1. Je moet levenslang op de wachtlijst voor een kaartje

Vroeger waren de wachttijden voor een kaartje voor 1 van de voorstellingen inderdaad enorm. Gemiddeld 10 jaar van tevoren stond je op de wachtlijst. Maar inmiddels zijn die tijden voorbij: voor deze zomer kon je een paar weken terug nog gewoon een kaartje kopen.

  1. In je spijkerbroek kom je niet binnen

Deels waar, volgens Christiaan Kuyvenhoven, radiopresentator en pianist, die 3 jaar geleden bij het festival was.. Hij heeft niet gezien dat mensen in spijkerbroek werden geweigerd, maar hij heeft hoedanook weinig mensen in spijkerbroek gezien. Op de Bayreuther Festspiele kleedt het publiek zich nog erg formeel, en er hangt een chique sfeer. Spijkerbroek: beter niet, want je valt enorm uit de toon.

  1. Het festival wordt nog steeds geleid door Wagners familie

Klopt! Wagners achterkleindochter Katharina is artistiek leider van het festival. Betekent dat dat het festival streng en oudbollig wordt geleid? Nee, want Katharina is halverewege de 30 en programmeert gedurfde ensceneringen van Wagners werk. Dit jaar, 2017, wordt de eerste voorstelling van festival zelfs geregisseerd door een niet-Duitser: dat is voor het eerst. De Australische regisseur Barrie Kosky zorgt voor een geëngageerde uitvoering van Die Meistersinger von Nürnberg.

  1. Urenlang zitten op houten bankjes

Om de akoestiek optimaal te maken hebben de stoeltjes in Bayreuth dunne bekleding. Heel wat anders als je het pluche van het Concertgebouw gewend bent. Maar er is beenruimte zat en de stoeltjes zijn ook breed genoeg om op te zitten. Net zo comfortabel als een gemiddelde eetkamerstoel. Mocht je toch meer comfort willen, je eigen kussentje meenemen is gewoon toegestaan.

  1. Hele dagen Wagner

Dat klopt! De Bayreuther Festspiele is het enige festival ter wereld waar uitsluitend muziek van 1 componist wordt gespeeld: Wagner. Voor liefhebbers een waar paradijs.

  1. Elk jaar Der Ring cyclus

Nee, niet elk jaar een complete opvoering van Der Ring des Niebelungen. Wel vaak, en om de 5 à 7 een nieuwe enscenering van het stuk. Losse kaarten zijn niet te koop: je koopt de hele cyclus. Als de Ring-cyclus niet wordt opgevoerd dan zijn er minstens 5 andere opera’s van Wagner te zien.

De Bayreuther Festspiele zijn van 25 juli tot en met 28 augustus te zien in Bayreuth, en in 150 bioscopen door heel Duitsland.

Ook op NPO Radio 4 kan je genieten van de Festspiele.

Zaterdag 5 augustus

19.00 – 23.00 Zomeravondconcert NPO Radio 4

Richard Wagner - Die Meistersinger von Nürnberg Opname gemaakt op 25 juli 2017 in het Festspielhaus in Bayreuth

Foto: By Rico Neitzel - http://www.rizi-online.de, CC BY-SA 2.5

Ster advertentie
Ster advertentie