Een goedemorgen met
AVROTROS

Kunststof-presentator Jellie Brouwer (59) overleden

foto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Kunststof-presentator Jellie Brouwer (59) overleden

Op 18 juni is radiopresentator Jellie Brouwer overleden. Ze was al ruim 20 jaar één van de vaste presentatoren van het NTR-programma Kunststof op NPO Radio 1. Voor dat programma sprak ze talloze mensen uit de wereld van de kunst en cultuur. Jellie was een zeer persoonlijke en betrokken interviewer. Zoals ze het zelf verwoordde in een interview in de Volkskrant een paar jaar geleden: "Ik wil niet toetsen of mijn gasten deugen, maar ben nieuwsgierig naar hun drijfveren. Naar de grote dingen in het leven: vriendschap, liefde en de dood."

In memoriam Jellie Brouwer (1964 – 2023)

Jarenlang was Jellie Brouwer de Koningin van Kunststof. Op 2 april 2001 ging op NPO Radio 1 het NTR-programma Kunststof van start. Jellie Brouwer was er vanaf die eerste dag bij en is er nooit meer weggegaan.

Jellie was oprecht geïnteresseerd in wie zij een uur lang tegenover zich had. Nico Dijkshoorn zei een paar jaar geleden over haar in De Wereld Draait Door: "Jellie is de beste interviewer van Nederland. Zij is al heel lang een van mijn favoriete mensen ooit." En dat gevoel geldt ook voor haar collega’s bij Kunststof, met wie ze in veel gevallen al sinds het begin van het programma heeft gewerkt.

Zes jaar geleden werd voor het eerst een zeldzame vorm van kanker bij Jellie geconstateerd. Ook toen was zij niet te houden: zelfs nog tijdens behandelingen wilde ze per se terug achter de microfoon. "Dat geeft mij weer leven", was haar motivatie. "Ik knap er alleen maar van op." En dat was ook zo. Jellie leefde voor haar werk.

Tegel

Het was het idee van Jellie, 22 jaar geleden, om elke uitzending van Kunststof te eindigen met een tegel waarop de gast een levensmotto schrijft. Een cadeautje voor de luisteraar. Uit hetzelfde interview in de Volkskrant: "Als ik zelf een tegel mag beschrijven, zet ik erop: Verbeeld je maar (n)iets. Het is allebei aan de hand. Je moet je leven lang dromen en iets van het leven proberen te maken. Maar plots", (knipt met vingers), "kan het afgelopen zijn. Sinds mijn genezing sta ik niet wezenlijk anders in het leven. Behalve dat ik gemakkelijker kan relativeren. Een slechte uitzending is geen ramp, denk ik dan, want ik ben er toch nog maar mooi bij."

Helaas kwam eind vorig jaar het zeer verdrietige bericht dat de ziekte terug was en het deze keer niet meer goed zou komen. Jellie Brouwer, de Koningin van Kunststof, overleed op 59-jarige leeftijd.

(lees het volledige In Memoriam van Annemiek Kortlang, hoofdredacteur Verdiepende Kunst NTR via ntr.nl)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunststof

Maandag 19 juni zal Jellie Brouwer in een speciale uitzending geëerd worden voor al die jaren Kunststof. De Kunststof-uitzending wordt om 19.00 uur op NPO Radio 1 uitgezonden en gepresenteerd door Willemijn Veenhoven en zal via onderstaande knop te beluisteren zijn.

Kunststof - Hommage Jellie Brouwer

Een Goedemorgen Met...

Zaterdag 27 maart 2021 presenteerde Jellie Brouwer het NPO Klassiek-programma Een Goedemorgen Met..., ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van Kunststof. Brouwer was er vanaf de oprichting bij. In de uitzending vertelde hoe zij in de loop der jaren tal van kunstenaars, schrijvers, wetenschappers, regisseurs, mediapersoonlijkheden en musici heeft gesproken. Ze was de langstdienende presentator bij het interviewprogramma. Je kunt deze uitzending hier terugluisteren:

Een goedemorgen met...Jellie Brouwer

Bronnen: ntr.nl en NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie