Opium Atelier

James Oesi

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. James Oesi

Even voorstellen
Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia en festivals. Ook is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, Vrije Geluiden en op NPO Radio 4 en NPO Radio 1. James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, een muziekfestival rondom de contrabas waarvan de eerste editie in mei 2017 in De Electriciteitsfabriek in Den Haag plaatsvond. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en het prestigieuze Ensemble Modern. James krijgt tijdens en na zijn studie masterclasses en coachingsessies van onder andere Gary Karr, Anner Bijlsma, Geoffrey Simon, Leon Bosch, Klaus Trumpf en Thomas Martin.

Atelierplan
Ik heb een project waarin ik 6 maanden intensief ga studeren - met als focus de cello suites van Bach - maar dan onder de supervisie van neurowetenschapper (en voormalig topschaatser) Beorn Nijenhuis. Beorn gaat mijn stressniveaus continu meten en gaat mijn studie schema steeds aanpassen op basis van die metingen die hij van mij krijgt. Daarin hopen we mijn stressniveaus positief te beïnvloeden en daardoor ook een positief invloed te krijgen op wat ik uit mijn tijd met de contrabas kan halen! Wij hopen uiteindelijk dat deze case study, dat nog nooit eerder is gebeurd met een muzikant op deze manier, kan een positieve bijdrage zijn voor de gehele muzikale gemeenschap en hopelijk tot nog bredere onderzoeken leiden!

Wij willen dit project aanstaande maandag officieel starten, dus mijn eerste dag in het Opium Atelier wordt eigenlijk ook de eerste dag van de case study. Ik ben van plan om op de 2e Bach suite te focussen volgende week, waarvan ik dan hopelijk een of twee delen vrijdag kan spelen als resultaat in de uitzending.

Maandag 4 februari 2019 - Dag 1
Dit is/was mijn eerste dag bij de Opium Atelier! Deze eerste dag is tot nu vooral uitbesteed aan de precieze planning van de komende vier dagen. Met Beorn hebben wij een modelschema voor de week gemaakt en het idee is dat ik deze voor eén dag ga proberen helemaal netjes te volgen en op die dagen daarna ga ik op dit schema improviseren - kleine dingen toepassen op basis van hoe het die dag daarvoor is gelopen.

Op het eind van elke dag moet ik ook een verslag geven en ook alle uren in een spreadsheet opnemen: hoeveel uur ik heb gestudeerd, hoeveel uur ik heb geslapen die avond, hoeveel uren ik heb gemediteerd etc.

In het model schema zitten drie studieblokjes van elk 90 minuten, elk blokje wordt gedeeld door twee met 15 minuten pauze ertussen. Er zit een totaal van 60 minuten meditatie in een dag en in elke pauze van een kwartier word ik aangemoedigd om een meditatie of ademhalingsoefeningen te doen.

Meditatie gaat deze week dus een belangrijk deel van mijn activiteiten vormen. Om minder afhankelijk te zijn van dingen die me afleiden, als een methode voor ontspanning (bijvoorbeeld Facebook, youtube, een film kijken - heeeerlijk! of een serie kijken), heb ik de taak gekregen om afleiding te vervangen door meditatie en geleide ademhalingsoefeningen wat een sterkere basis is voor ontspanning. Ontspanning is blijkbaar een kritisch deel van een pittig werk/studieschema om het duurzaam te houden. Bij mij komt ontspanning niet vanzelf dus ik ben wel heel benieuwd hoe dat gaat uitspelen deze week!Dinsdag 5 februari - Dag 2
Nou, dag twee is bijna achter de rug!
Ik was eerlijk gezegd een beetje bezorgd toen ik op moest staan vanochtend, maar me nog helemaal moe voelde. Ik denk toch dat die korte nachtjes van afgelopen weekend, door concerten en reizen, iets met me hebben gedaan! Ik was bang dat vandaag daardoor niet echt heel productief zou worden.

Het is wel zo dat vandaag sowieso een bijzondere dag in de Opium week is omdat ik een solo concert moest spelen in Voorburg, dus ik moest even weg uit het Opium atelier! Ik schreef “even”, maar toen ik dat concert netjes in het blokken schema ging zetten schrok ik van de hoeveelheid uren van de dag die ik opeens kwijt was! Ik vind het helemaal niet erg, maar had het denk ik nooit eerder echt beseft omdat ik mijn reistijd nooit op papier zet. Voor het lunchconcert van eén uur (wat trouwens super fijn was om te spelen, zeer bedankt aan iedereen die er was!) was ik weg van 9:30 tot 15:45. Eigenlijk een hele werkdag, een korte, dat wel! Ik schreef al dat ik moe was vanochtend, en dat was echt zo, ik merkte het zelfs onder het concert helaas. Maar na dat ik terug in het atelier was gekomen lukte het me toch om een paar goede studie blokjes te maken en zelfs een paar korte meditaties te doen dus daar ben ik wel blij mee. Ik denk dat het gaat me lukken vanavond om vroeg naar bed te gaan, zeker met de opdracht om van Netflix etc. af te blijven ;)

Morgen ga ik dus proberen het hele modelschema te volgen zoals het op papier staat. Ik ben benieuwd!

Woensdag 6 februari - Dag 3
Vandaag zou het de eerste dag zijn waarin ik het model schema helemaal zou gaan proberen zoals het door Beorn is gemaakt. En dat is bijna helemaal gelukt! Ik moet bekennen dat ik het eerste blokje van 45 minuten studie tijd heb gemist omdat ik te lang heb geslapen. Erg he? Nou, er zat wel een reden achter: om 4:30 vannacht werd ik wakker, maar dan ook echt helemaal wakker! Uiteindelijk viel ik weer in slaap maar ja, toen de wekker daarna om 8 uur af ging voelde ik me iets minder wakker dan om 4:30 dus ik dacht: “een goed blokje van 45 minuten is zeker beter dan twee slechte blokjes waarin ik half wakker ben.” Dus laat ik even nog een uur slapen en dan beginnen met het tweede blokje (er zit een totaal van 6 blokjes in het model schema). Dat was dus mijn redenering en was het een goede? Nee dus, ik heb Beorn het laten weten en hij zei dat ik de volgende keer gewoon moet opstaan en niet erover nadenken. Als het betekent dat ik een slaperig en daardoor niet zo nuttig blokje van studeren krijg, dan “so be it”. Dat is gewoon de prijs die betaald moet worden om aan een nieuw ritme te wennen. Dus morgen beter!

Dat gezegd hebbende, vond ik het best goed gaan vandaag, het heeft niet veel te veel moeite gekost om (behalve die eerste 45 minuten dan) aan het schema keurig vast te houden. En wat was het lekker productief zeg! Ik kijk even na mijn berekening voor de dag en het komt uit op 3.75 uur studeren, een half uur mediteren, 15 minuut dutje en 2 uur andere activiteiten. Ja. 2 uur andere activiteiten. Als ik dat zie, naast 3 uur 3 kwartier studeren, denk ik: nou da’s veel “andere activiteiten,” of: “da’s niet zo veel studeren!”. Maar ja, zo simpel is het niet ervaar ik nu: ik merk dat goed studeren niet zo snel vergelijkbaar is met andere dingen die ik doe. Vandaag waren die andere activiteiten mails beantwoorden en sturen, een klein beetje administratie en wat muzikale arrangementen afmaken. Wel veel dingen misschien, en ik merk wel dat ik toch meer klaar heb gekregen dan ik normaal in een dag zou doen, maar qua energie is het echt een groot stuk minder dan studeren, zeker als ik van te voren een plan maak wanneer precies die dingen gaan gebeuren.

Het is wel zo dat als je een instrument speelt, ben je best wel actief bezig met je lichaam, daar kom je niet onder uit, en dan vaak ook helaas in een heel asymmetrisch houding die vaak niet helemaal optimaal voor je lichaam is (ja, ik bagatelliseer wel, ik denk bijna geen instrument is gebouwd met een goede houding in gedachte). Het is ook zo dat je bezig bent met nieuwe dingen leren, vingers trainen voelt het vaak, dat best wel veel mentale kracht en veel geduld van je vraagt - veel meer zeker dan op een mail te antwoorden met “ja, ik ben die dag beschikbaar” bijvoorbeeld.

Ik moet ook echt een beetje meer aandacht geven aan beide voeten op de grond te houden terwijl ik speel, want ja, na zo een dag voel ik me best wel scheef in mijn lichaam! Nog een

aandachtspunt voor achter de contrabas! Gelukkig als ik achter mijn computer zit doe ik dat wel met een min of meer gezonde houding denk ik…En dan over dat muziek in je vingers te krijgen, want daar was ik best wel mee bezig vandaag… Ja het is soms toch best een grappig proces want er is altijd, merk ik, een periode waarin het lijkt dat wat ik probeer te bereiken gewoon onmogelijk is: het zo nooit op zo een vlug tempo kunnen, of, ja die sprongen ga ik nooit zuiver krijgen omdat die noten zitten zo ver van elkaar - het is toch een contrabas he ;). En terwijl deze periodes soms heeeeel lang lijken te duren (af en toe niet en dat is altijd welkom) uiteindelijk als ik een stuk echt goed heb geleerd, dan zit ik zelf soms verbaasd te kijken naar wat mijn handen aan het doen zijn wanneer ze het allemaal kunnen. Dus ja, het doel is wel helder, het is ver te gaan, maar wat fijn is het om gewoon de tijd even te hebben om op pad te gaan!

Donderdag 7 februari - Dag 4
Niet zo veel vandaag te melden.

Vandaag heb ik dus wel alle studie blokjes gedaan, maar ik heb wel een geruild met een lunchblokje want anders zou mijn lunchtijd buiten de tijden van het Avrotros kantine vallen! Toch vraag ik me af of de lunch te wisselen zo’n goed idee was, want een studieblokje meteen na lunch viel me wel een beetje tegen, eigenlijk is een dutje of meditatie van een half uur misschien toch logischer na de lunch en daarna pas weer aan de slag te gaan met studeren! In het algemeen voelde vandaag wel een stuk pittiger dan gister om vol te houden, ik was wel iets later naar bed gisteravond en ook wat langer doorgegaan met boeiende dingen (nou, arrangementen afmaken en zo) dan eigenlijk moest, dus misschien daardoor en dan in combi met het studeren meteen na de lunch?

We gaan het zien, ik ga zo ophouden met boeiende dingen en morgen zorg ik dat ik een dutje of meditatie doe tussen lunch en studeren!

Het studeren gaat op zich wel goed, maar er is wel veel veel veel te gaan nog!

Vrijdag 8 februari - Dag 5


Ster advertentie
Ster advertentie