Opium Atelier

Valérie Bongaarts

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Valérie Bongaarts

Valérie Bongaarts, gefascineerd door de tweeledigheid van hoop onderzoekt ze deze week tekst en vorm van haar nieuwe voorstelling H O O P.

Even voorstellen
Valérie Bongaarts is theatermaker en theaterdocent en schrijft daarnaast ook proza en poëzie. Ook programmeert ze theater, dans en muziek bij Arthouse LUX in Nijmegen. In haar theaterstukken maakt ze o.a. gebruik van taal als middel om inhoudelijk dingen te zeggen, maar ze gebruik taal ook als instrument om ritme te bepalen, of als vorm, door bv. te herhalen of te stapelen. Visueel maakt ze gebruik van gestileerde beelden, waarbij ze oog voor detail heeft. Ze houdt ervan als alles ‘klopt’. Haar stijl neigt naar hyperrealisme gestut met absurdisme, op het randje van dat wat net (niet) kan. Ze heeft een zwak voor ‘outcasts’ en vertrouwen in de verzachtende omstandigheid van het misverstand: de mens is misschien niet alleen slecht, er kan altijd sprake zijn van een misverstand. Dit alles bij elkaar maakt haar werk tot een tragikomisch geheel.

Torenkamerplan
Ik wil graag een voorstelling maken over hoop. En begrip. In de Torenkamer wil ik een aantal scènes/situaties bedenken/schrijven. Die losse verhalen gaan met elkaar een geheel vormen van 50 minuten. Zoals ik het nu zie, zal het verhaal telkens 'verspringen' naar iemand anders. Dus twee mensen zitten in een situatie waarin hoop een rol speelt. Een van de personages gaat uit de situatie, waardoor beide personages in een andere situatie terecht komen, waarin weer andere vormen van hoop een rol spelen.

Over de invulling van die verhalen ga ik de komende dagen juist heel goed nadenken. Het geheel moet ‘een samenleving’ worden, die tijdens het stuk groeit. Voor je ogen opbouwt als het ware. Mensen spelen verschillende rollen. Een slachtoffer wordt dader en andersom. Waarschijnlijk zal ik twee verhaallijnen helemaal laten uitspelen en de rest zal geïntegreerd worden. Door elkaar en naast elkaar gespeeld worden. Ook de vorm ga ik de komende week onderzoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie