Opium Atelier

Nancy de Graaf

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Nancy de Graaf

Schilder Nancy de Graaf zit deze week in de torenkamer.

Even voorstellen
Schilder Nancy de Graaf (1989) studeerde in 2016 af aan de AKI ArtEZ te Enschede. Ze maakt schilderijen, tekeningen en grafiek.

Veel van haar werk heeft een associatief vertrekpunt, waardoor dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, bij elkaar komen en als vanzelfsprekend een (nieuw) verhaal vertellen. Thema’s als isolement, vervreemding en kwetsbaarheid voeren daarin uiteindelijk de boventoon.

Nancy werkt vanuit een interesse in de abstrahering van de figuratie, waarbij ze het liefst vormen en figuren met elkaar doet versmelten. Ze ziet haar schilderijen als abstracte werken waar de figuratie als een rode draad door het beeld loopt, tussen de onduidbare abstracte vormen en vlekken. Zo ontstaat in het beeld een spanningsveld tussen de figuratie, abstractie, vorm en inhoud.

In 2016 mocht Nancy zowel het HeArtfund als één van de Buning Brongers Prijzen in ontvangst nemen; deze stimuleringsprijzen gaven haar een vliegende start als beeldend kunstenaar. In 2018 wordt ze ondersteund door het Mondriaan Fonds met een Werkbijdrage Jong Talent.

Torenkamerplan
Mijn meest recente project ‘Hup, kleed, schilderij’ is gebaseerd op een tekening van een plattegrond van het ideale toilet, gemaakt door Laura (10).

‘Laura, moet er niet nog meer in een toilet, zoals een toiletrolhouder?’

Laura tekent een toiletrolhouder en ‘hup’ een kleed en ‘hup’ een schilderij. JA.
Schuin tegenover de toiletpot in Laura’s tekening hangt een schilderij.

Ik wilde met mijn vraag aan Laura (‘zeg, wil jij eens een plattegrond van een ideaal toilet tekenen?’) een dynamiek creëren die het mij mogelijk stelde om -de volgende dag- binnen een uur een verjaardags streepje slash housewarming cadeau te maken voor Frank en Dianne. Het betrof een kunstwerk voor in het toilet (de ruimte, niet de pot). Ik heb hier met zo veel plezier aan gewerkt, dat ik besloot er een project van te maken.

Van de tekening van Laura heb ik twee linosnedes gemaakt, die ik in verschillende kleuren en op verschillende soorten papier afdruk. In de individuele afdrukken werk ik verder (met gouache, kleurpotloden, aquarel, acryl- en viltstiften, lijm en stukjes papier, inkt, etc.) Zo ontstaan er kleine unieke werkjes die toegankelijk (en betaalbaar) zijn en die een lichte, maar rijke toevoeging brengen aan het kleinste kamertje van het huis. Want JA! De werkjes zijn bedoeld voor in het toilet (de ruimte, niet de pot).

In de torenkamer werk ik verder aan dit project, waarbij ik me wil laten inspireren door de omgeving en de live muziek die er elke avond gespeeld zal worden.

Ster advertentie
Ster advertentie