Opium Atelier
AVROTROS

Han Jansen

  1. Klassiekchevron right
  2. Han Jansen

Even voorstellen
Han J. Jansen (Nijmegen, 1994) studeerde in 2016 af aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Hoewel hij Product Design studeerde betitelt hij zichzelf als een conceptueel vormgever en beeldmaker. Zijn afstudeercollectie was dan ook een combinatie van fotografie, video, performance en object.

Han is gefascineerd door het gedrag van consumenten binnen de huidige consumptiemaatschappij. Daarnaast gelooft hij in het feit dat verlangen naar iets meer voldoening schenkt dan het daadwerkelijke bezitten van iets. Een combinatie van deze twee thematieken/gedachte vormen vaak de start van zijn werk.

Han gebruikt humor en absurdisme, wat hij combineert met iconische beelden en materialen. Op deze manier poogt hij vervreemdende campagnes en situaties te creëren.

Atelierplan
Tijdens mijn verblijf in het Opium Atelier ga ik werken aan mijn project ‘The Monster of Consumption.’ Ik heb honderden (plastic) tassen verzameld van winkels die de Nederlandse markt overspoelen (o.a. primark, ikea, action) met hun, vaak nutteloze, producten. In deze week ga ik deze tassen deconstrueren en inzetten als grondstof voor het maken van een kostuum: ‘The Monster of Consumption.’ Ik gebruik hierbij technieken als weven, vlechten, knopen, tuften en smelten om zo tot een ijzersterk, absurd beeld te komen.

BLOG

Dag 1

Het voelt een beetje als vakantie, wanneer ik het Opium Atelier binnenstap ben ik meteen op mijn plek. Na een korte rondleiding door het AVROTROS gebouw en een kennismaking met een aantal werknemers ga ik direct aan de slag, ik heb per slot van rekening geen tijd te verliezen. Het is heerlijk weer, op de veranda van mijn atelier werk ik in de zon aan mijn ‘Monster of Consumption’ project.

Wanneer de zon langzaam verdwijnt merk ik dat ik al een aardig stuk op weg ben, 2057 stukken plastic tas heb ik al verwerkt in de patroondelen van mijn kostuum, nog maar 6045 te gaan! In de avond komt Andrea langs voor een eerste kennismaking, het fragment luister je hier.Dag 2
In mijn atelier, aan de rand van het Hilversumse bos, heb ik een prima eerste nacht gehad. Ik word wakker met wat minder mooi weer als gisteren maar nog steeds is het goed te doen. Ik besluit het altijd bruisende Hilversum te bezoeken met een leenfiets die voor me klaar staat. Niet heel veel te beleven maar het is fijn om even onderweg te zijn.

Ik merk dat ik enorm efficiënt kan werken in mijn ateliertje naast het hoofdgebouw van de AVROTROS. Om de beurt komen nieuwsgierige werknemers een kijkje nemen. Het is inspirerend om verschillende visies en meningen te horen over het werk dat ik aan het maken ben.

Ondertussen werk ik gestaag door aan mijn kostuum. Ik deconstrueer de plastic tassen die ik verzameld heb, vervolgens knoop ik ze een voor een om ze als laatste in een houten mal te rijgen. De eerste mouw van mijn kostuum is af en ik smelt alle knoopjes in de mal aan elkaar. Zo ontstaat er een grote ‘lap’ plastic die ik vervolgens uit de mal kan wrikken.
Dag 3

Na een goede nacht heb ik mijn wekker om 08:00 gezet, ik word net voor de wekker wakker van zingende vogels. Een wereld van verschil met mijn ochtendritueel in de Jordaan, Amsterdam, waar ik elke ochtend wakker word met het geluid van toeterende auto’s of de vuilniswagen die besluit dat het tijd is om de straten nog maar eens schoon te vegen.

Aan het eind van de dag heb ik ook mijn tweede mouw af. De plastic tassen zijn gedeconstrueerd, geknoopt, ingezet, gesmolten en vervolgens ook weer uit de mal gehaald. Het kostuum begint nu echt ergens op de lijken.

Omdat ik mijn hamer ben vergeten maar toch echt een spijker in de muur moet slaan gebruik ik een zoutvaatje, niet erg chique, wel erg praktisch. Op het moment dat ik de laatste klap op de spijker geef komt Jan Mom binnen. Hij vraagt zich af hoe het ervoor staat met mijn kostuum en of ik nog andere dingen mis, naast een hamer. Ik doe een oproep voor een model en een passpiegel, ik ben benieuwd of er luisteraars zijn die gehoor gaan geven aan mijn oproep.

Dag 4

De op een-na-laatste dag is al aangebroken en ik besluit een beetje af te wijken van mijn originele plan. Het concept blijft natuurlijk hetzelfde maar ik wil ook wat experimenteren met het materiaal dat ik meegenomen heb. Ik besluit een ikea tas te gebruiken als lichaam voor de trui en vanuit daar te gaan knippen, plakken, snijden en smelten. Ik speel wat met de compositie en ik maak verschillende mock-ups. Ik kies de ‘beste’ uit en maak deze vervolgens definitief.

Net voor de middag pas ik het kostuum voor het eerst op een model, ik word vrolijk van de beweging die met name in de mouwen zit. Nu kan het kostuum definitief maken en alle componenten samen voegen. Ondertussen maak ik een plan in mijn hoofd voor morgen, het plannen van een photoshoot, het regelen van een model en de laatste puntjes op de ‘i’ zetten.

Dag 5

Ster advertentie
Ster advertentie