Opium Atelier
AVROTROS

Ralf Kokke

  1. Klassiekchevron right
  2. Ralf Kokke

Even voorstellen
Met zijn schilderwerken heeft Ralf Kokke (1989) het streven situaties en gebeurtenissen te creëren door het herschikken en combineren van dagelijkse herkenbare elementen, hedendaagse beeldtaal en schilderstraditie. Hiermee hoopt hij dat men gestimuleerd wordt om hun gewoontes in het dagelijkse leven te herzien en te persifleren. Voor hem heeft zijn schilderwerk niet het doel om een idealistisch beeld van de werkelijkheid weer te geven, maar laat ze voor hem de essentie en tastbaarheid van een omgeving of een bepaalde situatie zien.

Hij heeft het doel dat deze beelden van het ‘dagelijkse’ bij de toeschouwer herkenning oproepen van een heersende middenklasse die niet weet om te gaan met verveling en zich genoodzaakt voelt zich altijd kapot te werken voor hun gezin en hun baan, zonder zichzelf een moment rust te gunnen. Persoonlijk merkt hij dat in Nederland rust vaak wordt verward met luiheid. De karakters in zijn werken wil hij verheven van hun dagelijkse leven en wil hij plaatsen in verschillende contexten. Hierdoor wekt hij een ongemakkelijke en confronterende situatie, die niet altijd even leuk is maar wel toegankelijk genoeg is om er de humor van in te zien. De oorsprong van deze fascinaties komen uit zijn eigen jeugd waarin hij geobsedeerd was met reclames op tv en met name de Tell-Sell uitzendingen. Hij was op jonge leeftijd verwonderd in hoeverre mensen zich op absurde en grappige manieren kunnen gedragen en zichzelf etaleren. Hij wil de massa media persifleren en formele aspecten van onze dagelijkse samenleving overdrijven. Daarbij wil hij alledaagse objecten en situaties samen laten smelten met kunsthistorische thema’s. Zijn schilderijen verwijzen naar privé-omstandigheden en spanningen die hij in zijn leven meemaak en zijn een bijproduct van een traditioneel westers gedachtegoed. Hierdoor lijken de werken voor hem zowel uiterst persoonlijk en tegelijkertijd universeel.

Atelierplan
Gedurende mijn verblijf in het Opium Atelier zou ik me graag vijf dagen achter elkaar willen storten op het maken van één schilderij. Op zich klinkt dat misschien niet heel erg bijzonder, maar voor mij is dat zeker een uitdaging. Ik ben een erg intuïtieve schilder en wil een schilderwerk met dezelfde dag nog af hebben. Zelfs werken van groot formaat kan ik binnen een dag af hebben. Daarom zou ik graag gebruik willen maken van de achter aaneengesloten vijf dagen om te werken aan alleen één schilderwerk. De eerste dag wil ik enorm veel schetsen maken en mij focussen op de compositie en misschien in grote lijnen het schilderwerk opzetten. De volgende vier dagen is het voor mij een uitdaging mij te houden aan de compositie tekening en die vast te houden tot aan vrijdag.

Dag 1: Maandag 4 maart
Vandaag was ik begonnen met wat schetsen en had al snel een compositie om vanuit te vertrekken. De compositie is een schetsje waar mensen platgedrukt worden door een deur, dat is het eigenlijk haha. Ik vond het wel een geinige afbeelding en ben gelijk begonnen met schilderen. Morgen meer!

Opium Atelier: Ralf Kokke - Dag 1Dag 3: Woensdag 6 maart
De grote lijnen van de compositie is af, de kleuren die ik wil toepassen heb ik bepaald, dus zal ik nu beginnen met schilderen. Dit is meestal ook het punt dat ik verschillende soorten contrasten uitprobeer en experimenteer met stofuitdrukkingen. Morgen zal ik hierop verder gaan.


Dag 4: Donderdag 7 maart
Vandaag ben ik verder de figuren gaan schilderen. Heb zojuist het werk zo goed als klaar. Morgen van plan het schilderij in zijn totaal af te ronden.

Dag 5: Vrijdag 8 maart

Opium Atelier: Ralf Kokke - Dag 5

Ster advertentie
Ster advertentie