Opium Atelier

Mathilde Bloom

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Mathilde Bloom

Even voorstellen
Mathilde Bloom is een getalenteerde opkomende singer songwriter uit Amsterdam. Ze groeide op in een muzikaal gezin. Van jongs af aan zat Mathilde in pop- en jazzbands en speelde hiermee menig grote podia en festivals plat zoals Paradiso, Het Concertgebouw, North Sea Jazz Festival, Stadsschouwburg en meer. Naast haar zangopleiding aan het Conservatorium in Zwolle, is Mathilde met vol enthousiasme haar debuut EP aan het voorbereiden. Hierop zal een vijftal eigen songs van de zangeres komen, die ze volledig zelf heeft geschreven en gecomponeerd. In 2020 gaat de eerste single release hiervan plaatsvinden. Haar muziekstijl is geïnspireerd door artiesten als Katie Melua, John Mayer, Norah Jones en Taylor Swift.

Het schrijfproces van haar songs wisselt per keer. Soms is een nummer binnen twee uur geschreven, soms in twee dagen, soms achter de gitaar en soms achter de piano. We gaan het meemaken hoe het er dit keer aan toe zal gaan in het Opium Atelier.

Atelierplan
De week dat ik aan de slag ga in het Opium Atelier is de week voor kerst. Om iedereen nog meer in de stemming te krijgen ben ik van plan om een mooi rustig kerstnummer te schrijven. Wanneer ik de tekst en muziek heb gecomponeerd, ga ik de song opnemen en er een muziekproductie van maken. Dit gaat spannend worden, aangezien ik nog niet weet hoe soepel het schrijfproces zal gaan, maar ik ga me best doen. Voor deze week, zal ik het Opium Atelier ombouwen tot een kleine muziekstudio met gitaren, een keyboard, microfoons, een audiointerface, laptop met opname software en nog wat meer studio gear. Op vrijdag zal ik een live versie van mijn nieuwe kerstnummer spelen. Ik hoop dat ik voor die tijd ook een studioproductie klaarheb zodat jullie tijdens de kerst mijn nieuwe nummer nog kunnen beluisteren. Ik kijk er ontzettend naar uit en tot dan!

Dag1 - Maandag 16 decemberVandaag was het eindelijk zo ver! Op naar het Opium Atelier om te werken aan een nieuw nummer speciaal voor kerst.

Ik ben net terug van mijn student exchange aan de University of Leeds in Engeland. Dus ik moest snel al mijn spullen uitpakken en weer inpakken. Want ik heb namelijk een “home studiootje” gebouwd van de pipowagen.Het eerste uur was ik druk bezig met de studio gear installeren en alles opzetten. Toen het eenmaal stond, maakte ik een lekkere warme muntthee voor mezelf en begon met schrijven.

Eerst zat ik op mijn gitaar allerlei melodieën te verzinnen zoals ik meestal begin. Maar toen dacht ik: “is het niet nog mooier om een piano kerst ballad te schrijven?”. Hup, achter mijn Nord Stage keyboard en gelukkig kwam er al snel een mooie melodie tot mij. Dit was een engelachtige pianomelodie en in mijn ogen was deze perfect voor een kerstballade. Met enthousiasme zocht ik de akkoorden bij mekaar en begon een melodie mee te zingen.

Tijdens het zingen kwamen er zinnen & woorden naar boven, die ik in mijn schrift opschreef. Morgen zal ik de muziek & tekst verder gaan uitwerken. So stay tuned!Dag 2 - Dinsdag 17 december

Dag 2Dag 3 - Woensdag 18 december
Lieve luisteraars,

Ik schrijf liedjes sinds ik 12 ben. Voor mij werkt het het beste als ik mijn verstand op nul zet en me helemaal openstel voor wat er aanwezig is. Dan is er in mijn ogen relatief snel een mooi en goed lied. Als ik teveel met mijn verstand ga duwen en trekken, wordt het zwoegen. Ik ben daarmee opgehouden. Door deze manier van werken heb ik eigenlijk altijd inspiratie en ontstaat de muziek in feite met gratie en gemak. Het is lastig om uit te leggen wat ik precies doe tijdens een schrijf proces. Want de muziek komt gewoon naar mij toe en is er dan. Voor mij is dit een vreugde volle manier van werken waar ik persoonlijk gelukkig van word.

Kerst komt eraan en daar hoort een kerst lied bij maar waar moet het dan over gaan? Er zijn inmiddels al miljoenen kerstliedjes geschreven. De meeste zijn Uptempo en vrolijk. Dat is kennelijk het populairste onder de mensen. Maar toen ik hier zat bij radio 4, kwam er toch iets anders uit mijn hart dan dat ik met mijn hoofd had voorgenomen. Het is een rustige ballad geworden, die niet alleen over kerstmis gaat maar ook over de liefde tussen partners. Door het jaar heen zijn partners vaak van elkaar gescheiden door allerlei verschillende reden: werk, vakanties, ziektes, door wat dan ook. Dit aanvaarden we vaak als vanzelfsprekendheid: natuurlijk gaat je man vandaag naar zijn werk toe, natuurlijk komt je man vannacht niet thuis omdat hij op zakenreis is.

Maar dan ineens met kerstmis vinden we het heel belangrijk om bij onze levenspartner, familie, vrienden te zijn. We zenden met kerstmis een hartenkreet uit om bij elkaar te kunnen zijn. Over die hartenkreet met kerst gaat dit liedje. Ik heb in het Opiumatelier dit kerstnummer op bladmuziek gezet.

Als je het lied vrijdag beluistert op radio 4 en je het thuis wilt spelen, stuur mij dan een mailtje naar: contact@mathildebloom.com en ik mail de bladmuziek naar je toe!

Met muzikale groet,
Mathilde Bloom

Dag 3

Dag 4 - Donderdag 19 decemberDag 5 - Vrijdag 20 december
Ster advertentie
Ster advertentie