De Klassieken

Kijk All of Bach: Ach Gott, wie manches Herzeleid, BWV 58

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Ach Gott, wie manches Herzeleid, BWV 58

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven in de Martinikerk, Groningen.

Met een hartverscheurende aria maakt Bach meteen in het begin van dit stuk abrupt een einde aan de jubelstemming van het kerstfeest. Het is de eerste zondag na nieuwjaarsdag en dan staat het verhaal van de kindermoord centraal. Herodes, die bang was dat Jezus hem van de troon zou stoten, gaf opdracht om alle kinderen van Bethlehem te vermoorden. Jozef was echter gewaarschuwd en ontsnapte met Maria en Jezus naar Egypte. Alle andere kinderen werden omgebracht.

Lees meer over BWV 58 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie