De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Fuga in b klein, BWV 579

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Fuga in b klein, BWV 579

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Leo van Doeselaar in de Sint-Catharinakerk in Hamburg.

Zelfstudie en bespiegeling – dat waren volgens Carl Philipp Emanuel Bach de methoden waarvan zijn vader zich bediende bij zijn ontwikkeling tot fugacomponist. Vooral het nauwkeurig onderzoeken van het werk van beroemde tijdgenoten bracht hem verder. Zoals de Sonate da Chiesa a Tre voor twee violen en continuo van Corelli uit 1689. Wanneer Bach deze muziek, gedrukt in Modena in 1689, voor het eerst onder ogen kreeg, is onbekend. En ook wanneer hij het tweede deel van de vierde sonate hieruit gebruikte voor een nieuwe compositie weten we niet. Maar het is goed voor te stellen dat deze fuga een vrucht is van bovengenoemde zelfstudie en bespiegeling.

Bach gebruikte namelijk niet alleen de twee thema’s uit dit Vivace, zoals de titel Thema con Suggeto Sigre. Correlli elabor suggereert. In feite ‘herschreef’, zo niet ‘verbeterde’ hij het snelle deel door het flink te verlengen, een vierde stem toe te voegen en het fugatische aspect ervan veel meer uit te werken. Speciaal dat laatste zal hem hebben uitgedaagd, omdat Corelli zijn thema en tegenthema op een nogal onorthodoxe manier behandelt. Bach zocht duidelijk naar mogelijkheden om Corelli’s joie de vivre in overeenstemming te brengen met de strenge reglementen van de Duitse orgelkunst.

Lees meer over BWV 579 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie