De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Concert voor drie klavecimbels in C groot, BWV 1064

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Concert voor drie klavecimbels in C groot, BWV 1064

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Lars Ulrik Mortensen, Siebe Henstra, Menno van Delft en de Nederlandse Bachvereniging in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Het Concert in C groot voor drie klavecimbels is Bachs interessantste concert, vindt klavecinist Lars Ulrik Mortensen. “Het is zo’n rijk stuk, ik kan er meer bezig blijven. Het is meer geïntegreerd en er is meer conversatie dan in al Bachs andere concerten.” De klavecinisten opereren vrijwel steeds als één geheel en spelen zelfs grote delen met één of zelfs beide handen hetzelfde. Korte solopassages dienen eerder als effect. Pas in het slotdeel is er ruimte voor echte solo’s: eerst arpeggio’s als in het Vijfde ‘Brandenburgs’ concert, dan een lopende baslijn met springerige begeleiding en tot slot in het eerste klavier dramatische chromatiek. Een terugkeer van de frivole triooltjes maakt nogal abrupt een einde aan dit virtuoze feest. Bijzonder is dat er in het eerste en derde deel geen continuo is, maar een ‘kale’ baslijn – eigenlijk heel modern.

Lees meer over BWV 1064 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie