De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Concert in G groot BWV 986

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Concert in G groot BWV 986

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Bart Naessens in zijn huis in Brugge, België.

Bach bewerkte een twintigtal concerten, werken voor orkest en een of meer solo-instrumenten dus, voor orgel of klavecimbel en in sommige gevallen zelfs voor beide. Over het algemeen wordt aangenomen dat hij dat in de jaren 1713-1714 deed, toen hij werkte aan het hof van Weimar. De originele composities waren óf Italiaans (bijvoorbeeld van Vivaldi of Marcello), óf in de Italiaanse stijl gecomponeerd, bijvoorbeeld door Telemann. Ook de muzikale prins Johann Ernst van Sachsen-Weimar leverde een drietal composities. Mogelijk was Johann Ernst sowieso de initiatiefnemer van de transcripties, want toen hij in 1713 van een studiereis naar Utrecht terugkwam, had hij een stapel in Amsterdam uitgegeven partituren met Italiaanse orkestmuziek in zijn bagage.

Van dit ‘zonnige’ Concert in G groot is de componist anoniem gebleven. In de omgang met het zeer beperkte thematische materiaal toont Bach toch zoals gebruikelijk zijn grote kunnen. De Belgische klavecinist Bart Naessens, bij wie we in Brugge te gast waren, vindt dat het werk zo goed in de vingers ligt dat niet uit te sluiten valt dat het concert dat Bach hier bewerkte ook een klavierconcert was, maar dan met orkest.

Lees meer over BWV 986 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie