De Klassieken

Kijk All of Bach: Lied O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 513

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Lied O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 513

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Charles Daniels, Menno van Delft, Mieneke van der Velden en Fred Jacobs in het Huis Bartolotti in Amsterdam.

O Ewigkeit, du Donnerwort vormt het muzikale slot van het tweede Notenbüchlein. Na dit lied volgen alleen nog teksten: een huwelijksgedicht, ‘enkele regels’ voor basso continuo en de volledige tekst van het ‘Tobackspfeife’-lied, BWV 515. O Ewigkeit, du Donnertwort is een tweestemmige transcriptie van Johann Sebastians vierstemmige koraal O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 397, in de hand van Anna Magdalena. Het ontzagwekkende lied zelf werd al sinds 1653 gezongen. Tekstdichter Johann Rist schreef maar liefst 16 coupletten over de eindige aarde versus de tijdloze hemel. Moraal: gevangenschap en foltering gaan voorbij, dus maak dat je wakker bent als jouw eeuwigheid begint.

Lees meer over BWV 513 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie